Bespovratan novac za stočarstvo, udruženja, lovstvo…

PinterestFacebookTwitterShare

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu objavio je danas više konkursa za raspodelu bespovratnih sredstava. Dva konkursa se odnose na usavršavanje aktivnog poljoprivrednog stanovništva i za adaptaciju i rekonstrukciju salaša, za vinski turizam, kao i za uređenje vinskih podruma.
 
Prvi konkurs o edukaciji otvoren je do 8. decembra i korisnicima će biti data bespovratna sredstva u iznosu od šest miliona dinara, dok je drugi konkurs otvoren do 12. decembra i korisnicima će biti raspoređeno 69.000.000 dinara. Ove godine po prvi put Sekratarijat za poljoprivredu izdvaja novac za očuvanje genetskih resursa u stočarstvu, pa će odgajivači podolskog govečeta i buše podeliti oko dva miliona dinara, vlasnici starih rasa ovaca – vitoroge žuje i čokanske cigaje 1,6 miliona dinara, dok je za uzgoj 245 komada mangulice izdvojeno 490.000 dinara. Oko dva miliona dinara su izdvojena i za organizaciju regionalnih stočarskih smotri.
 
Za uspešno sprovođenje mera iz takozvanog odgajivačkog programa u stočarstvu izdvojeno je 53.110.000 dinara.
 
Lokalne samouprave u Vojvodini imaju i priliku da konkurišu za dobijanje novca za izgradnju i rekonstrukciju pijaca i vašarišta za čega je izdvojeno 28.400.000 dinara, a za opravke i adaptaciju vatrogasnih domova 20.000.000 dinara. Lovačke organizacije, odnosno korisnici lovišta, pozvani su na konkurs za razvoj lovišta u Vojvodini i za taj posao namenjeno je 15.000.000 dinara.
 
Svi konkursi se završavaju 8. ili 12. decembra, što je kratak rok, pogotovo za one učesnike kojima je potrebna potvrda o izmirenoj obavezi ili uverenje iz APR-a.
 
Prema saznanju „AgroServisa”, Sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ceo program ruralnog razvoja, u koji su uključeni i pomenuti konkursi, stavio je u proceduru pre dva meseca, ali bez saglasnosti Ministarstva poljoprivrede Vlada Vojvodine nije mogla doneti odluku o konkursima, a što je učinjeno 30. novembra ove godine. Ubrzani postupak prijavljivanja i sklapanja ugovora neophodan je i zbog toga što se trošenje (raspodela budžetskih stavki) zaključuje već polovinom decembra.
 
Međutim, pojedini sadržaji iz konkursa biće realizovani prema prilivu sredstava u vojvođansku kasu, što je i objavljeno. Svi konkursi se mogu preuzeti na sajtu Sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu: www.psp.vojvodina.gov.rs .