Nove sankcije udvostručiće cenu nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Iransko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo je uverenje da će, ukoliko Zapad uzme u ozbiljno razmatranje da Teheranu blokira izvoz nafte, to izazvati veće nego dvostruko uvećanje cena „crnog zlata“ na globalnom tržištu.
 
„Čim se to pitanje ozbiljno uzme u razmatranje cena nafte otići će iznad 250 dolara po barelu“, rekao je portparol iranskog MIP-a Ramin Mehmanparast.
 
Razgovori Zapada o eventualnom jačanju sankcija Iranu zbog sporne namene nuklearnog programa pojačani su od kada  je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u novembru objavila izveštaj u kojem se navodi da postoje dokazi da je Teheran radio na proizvodnji atomske bombe.
 
Teheran navodi da je nuklearni program u potpunosti namenjen u miroljubive svrhe, prvenstveno za stvaranje električne energije.
 
Američki Senat glasao je o meri kažnjavanja stranih finansijskih institucija u slučaju poslovanja sa iranskom Centralnom bankom, gde se slivaju glavni prihodi od izvoza nafte, dok EU razmatra uvođenje zabrane uvoza nafte iz Islamske Republike. Međutim, do sada ni Vašington niti Brisel nisu okončali svoje mere protiv trgovine nafte ili Centralne banke usled strahovanja od mogućeg uticaja na ionako slabu globalnu ekonomiju ukoliko bi zabranili protok nafte iz petog na svetu izvoznika nafte. Mehmanparast je izrazio sumnju da će taj korak biti i načinjen.
 
Upad demonstranata u britansku Ambasadu u Teheranu početkom sedmice, nakon što je London najavio uvođenje jednostranih sankcija iranskoj Centralnoj banci, izazvao je porast tenzija i rast cene sirove nafte.