Izbori u SLO, HR i Rusiji: Pobeda Srbina u Sloveniji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: www.delo.si
 
Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, poreklom Srbin pobedio na vanrednim parlamentarnim izborima u Sloveniji. To je iznenađenje koje niko nije očekivao.
 
Njegova stranka Pozitivna Slovenija, oformljenom nekoliko dana pred početak predizborne kampanje, dobila je 29,38 odsto glasova, saopštava državna izborna komisija.

Konzervativna Slovenačka demokratska stranka Janeza Janše, inače favorit, našla se na drugom mestu, dobivši 25,84 odsto glasova. Socijalne demokrate, Boruta Pahora su dobile 10,45 odsto glasova.Iza njih je Državljanska lista Gregora Viranta sa 8,04 odsto glasova. Ovo su prvi zvanični ali nepotpuni rezultati državne slovenačke izborne komisije.

„Dobiti ovoliko glasova za samo sedam sedmica postojanja je dokaz da će Slovenija ići u pravom smeru“, rekao je novinarima Janković.

Prema ovim rezultatima, Jankovićeva stranka će imati 28 poslanika od ukupno 90 u parlamentu, preneli su mediji.
 
Hrvatska: Pobeda Kukuriku koalicije
 
Foto: Tanjug
 
Prema nezvaničnim rezultatima, Kukuriku koalicija osvojila 80 mandata, a HDZ je ubedljivo poražen i osvojio je 47 mandata, saopštila Državna izborna komisija.
 
Koalicija levog centra Kukuriku u ovom trenutku računa na apsolutnu većinu u parlamentu s obzirom da je granica za formiranje vlade 76 poslanika.

I unovom Saboru tri predstavnika imaće Samostalna demokratska srpska stranka. Rezultati su bazirani na osnovu 96 posto pregledanih listića, što je odrađeno do 02:30. Moguće su samo još minimalne dalje promene.

Rezultati posle 56 posto pregledanih listića: Kukuriku koalicija 79 (+1 manjinski), HDZ 45 (+3 dijaspora), Hrvatski Laburisti 6, HDSSB 6, Hrvatska seljačka stranka 2, Don Ivan Grubišić 2, HSP dr. Ante Starčević i HČSP 1, Ladonja 1.
 
Rusija: Jedinstvena Rusija osvojila apsolutnu većinu
 
Foto: Beta
 
Jedinstvena Rusija premijera Putina osvojila 49,98% odsto glasova na izborima, objavila Centralna izborna komisija posle 75 odsto obrađenih glasačkih listića.
 
Tako je stranka Vladimira Putina stigla do same granice da obezbedi apsolutnu većinu u ruskoj Dumi.

Prethodno je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio da je JR pobedila na izborima, ali da će u Dumi morati da ide u koaliciju. Tada su izborne pojekcije ukazivale da će JR dobiti između 46 i 48 odsto glasova.

Prema podacima a internet sajtu CIK-a, na drugom mestu je Komunistička partija sa 19,95 odsto glasova, a slede Pravična Rusija sa 12,85 odsto i Liberalno-demokratska partija sa 11,95 osvojenih glasova.

Ostale tri stranke koje su učetvovale u trci za parlament, Jabloko, Patriote Rusije i Pravo delo ostali su daleko ispod cenzusa.