Šta je Bosch pitao pre nego što je investirao?

PinterestFacebookTwitterShare

Prvo pitanje predstavnika nemačke kompanije “Bosch“ prilikom raspitivanja o uslovima za ulaganje u Pećincima bilo je: kakvi su uslovi za prevoz zaposlenih do lokacije na kojoj žele da izgrade fabriku, kaže predsednik SO Pećinci Živko Marković.

„Interesovali su se kako smo povezani kada je u pitanju saobraćaj i da li može da se u potpunosti obezbedi radna snaga iz lokala. U slučaju da ne može, iz kojih mesta će dolaziti budući zaposleni,“ rekao je predsednik SO Marković u razgovoru za Tanjug o zanimljivostima tokom pregovora sa predstavnicima “Bosch”-a.

“Bosch“ je potpisao je sa predstavnicima srpskih vlasti 1. decembra sporazum o otvaranju pogona za proizvodnju sistema brisača za automobile u kome bi do 2019. trebalo da bude zaposleno 620 radnika.

„Jednom prilikom, predsednik opštine Pećinci i ja smo u prostorijama “Boscha” u Beogradu bili četiri sata bukvalno propitivani oko svih detalja, pa je između ostalog, bilo dosta razgovora oko obrazovanja, interesovalo ih je koje srednje škole imamo i profile srednjoškolaca, a sve u vezi njihovih potreba za zaposlenima,“ naglasio je Marković.

Predstavnike poznate nemačke firme je, takođe, interesovala je putna infrastruktura, telekomunikacije, električna energija, da li je problem dopremiti i sprovesti gas, izgradnja fekalne kanalizacije, prečistača u Šimanovcima, vreme dobijanja dozvola za gradnju, porezi, carine.