Bosch počinje gradnju od marta

PinterestFacebookTwitterShare

Gradnja Bosch-ove fabrike sistema brisača za vozila u Pećincima počeće u martu sledeće godine i trebalo bi da bude završena na proleće 2013.

Generalna direktorka firme “Robert Bosch“ u Srbiji Jovanka Jovanović, kaže da je vrednost investicije veća od 70 miliona evra, a u toj fabrici bi do kraja 2019. godine trebalo da bude zaposleno više od 600 radnika.
 
“Probna proizvodnja trebalo bi da počne na proleće 2013. godine nakon završetka izgradnje prve faze fabrike. U prvoj fazi očekujemo zapošljavanje 60 ljudi”, kazala je Jovanovićeva.

Pogon će se u prvoj fazi, kako je navela, prostirati na 22.000 kvadratnih metara, dok će do 2019. godine biti proširen na 40.000 kvadratnih metara.

“Tržište za proizvode iz Pećinaca biće cela Evropa, odnosno proizvođači automobila. Za sada ne postoje podaci o planiranom obimu proizvodnje, a trebalo bi da se znaju za šest meseci”, kazala je Jovanka Jovanović.

Za sada se planira da se cela proizvodnja iz fabrike u Srbiji izvozi, ali to ne znači da kasnije jedan deo proizvodnje neće biti naenjen srpskom tržištu, pošto je Fijat, koji ima pogon u Kragujevcu, jedan od najvećih Bosch-ovih kupaca, istakla je Jovanović. Prema njenim rečima, očekuje se da će na gradnji fabrike najvećim delom biti angažovane kompanije iz Srbije, a sa nekima su već i napravljeni kontakti.

Posle pažljive analize nekoliko lokacija na teritoriji centralne i istočne Evrope, Bosch se odlučio da dođe u Srbiju, i to na lokaciju blizu Beograda, istakla je Jovanovićeva, prvenstveno zbog dobre pozicije, blizine Koridora 10 i kvalitetne radne snage.