Vodostaj ne ugrožava kostolačke elektrane

PinterestFacebookTwitterShare

Prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Srbije, vodostaj Dunava i Velike Morave i u naredna tri dana biće u opadanju. Međutim, ovako nepovoljna hidrološka situacija i dalje ne ugrožava proizvodnju struje u kostolačkim termoelektranama, koja za svoj rad koristi vodu iz Dunava, niti rad vodovodnog sistema, čiji se bunari napajaju iz Velike Morave.
 
– I pored niskog vodostaja, povoljna okolnost je što je temperatura dunavske vode samo pet do šest stepeni. Zbog tako niske temperature vode koju koristimo za hlađenja u kondenzatoru, dovoljne su nam i manje količine, nego što je to slučaj u toplijim periodima – kaže Zlatko Zakošek, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije u Privrednom društvu “Termoelektrane i kopovi Kostolac”.
 
Termo-blokovi u Kostolcu i Drmnu sredinom novembra već su ispunili svoj godišnji plan od 5,2 milijarde kilovat-sati električne energije. Zbog toga u Privrednom društvu TE-KO do kraja decembra očekuju proizvodnju veću od šest milijardi kilovat-sati, što će biti najveći godišnji rekord od kada se u Kostolcu proizvodi struja. Za sada sva četiri bloka termoelektrana “Kostolac A” i “Kostolac B”, rade punim kapacitetima i dnevno elektroenergetskom sistemu Srbije isporuče više od 20 miliona kilovat-sati struje.
 
Do poremećaja u proizvodnji struje, u kostolačkim termoelektranama moglo bi da dođe tek ako sušni period potraje sve do kraja januara i početkom februara.
 
Osim Dunava, na području grada Požarevca još od juna opada i vodostaj Velike Morave, koji je sada oko 3,2 metra ispod optimalnog nivoa.
 
Prethodni najniži vodostaj Velike Morave zabeležen je još pre osam godina, 4. septembra 2003, kada je iznosio – 357 santimetara. Vodostaj je ove godine počeo da pada još krajem juna, kada je iznosio – 304, da bi danas stigao 320 santimetara.