Iz Fukušime iscurelo 45 tona radioaktivne vode

PinterestFacebookTwitterShare

Iz nuklearne elektrane Fukušima tokom vikenda je iscurilo oko 45 tona radioaktivne vode, od čega je deo završio u okeanu, saopštila je kompanija TEPCO, operator oštećene japanske nuklearne elektrane.

TEPCO navodi da je juče otkrio problem u postrojenju za dekontaminaciju vode i da je curenje stalo posle gašenja uređaja.

Radioaktivna voda oticala je kroz pukotinu u betonskoj ogradi i procenjuje se da je oko 300 litara završilo u okeanu.

Incident se dogodio u vreme kada tokijska elektrodistribucija pokušava da stabilizuje situaciju i ugasi reaktore do kraja godine. Curenje radioaktivne vode iz Fukušime u okean posle zemljotresa i cunamija 11. marta izazvalo je strah od kontaminacije morske hrane u priobalnom pojasu.

U vodi iz bazena za prečišćavanje juče je koncentracija cezijuma 134 iznosila 16.000 bekerela po litru, odnosno 29.000 bekerela po litru za cezijum 137, navodi TEPCO. To je 270, odnosno 322 puta više od zvaničnih bezbednosnih ograničenja.

Cezijum 137 je opasan jer se u prirodi zadržava decenijama i emituje radijaciju koja izaziva rak. Period poluraspada cezijuma 134 je oko dve godine, dok cezijum 137 ostaje stabilan punih 30 godina.

TEPCO vrši prečišćavanje vode iskorištene za hlađenje oštećenih reaktora. Tri reaktorska jezgra istopila su se posle zemljotresa i udara ogromnog talasa, kada je u elektrani otkazao sistem hlađenja.