Prosečno mito u Srbiji 178 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Građani u Srbiji za mito prosečno daju 178 evra i to najviše lekarima, policajcima i službenicima u državnoj administraciji, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja u okviru projekta Programa UN za razvoj (UNDP) „Podsticaj antikorupcijskim merama u Srbiji“.

Stalni koordinator Ujedinjenih nacija u našoj zemlji Vilijam Infante objasnio je, predstavljajući rezultate istraživanja Medija Galupa, da skoro 40 odsto građana Srbije navodi da je neko iz njihovog najbližeg okruženja dao mito i da su građani „naviknuti na korupciju“.

On je kazao da je 44 odsto građana dalo mito lekarima, 26 odsto policajcima, a 19 odsto zaposlenima u državnoj upravi i dodao da građani koji su dali mito u 70 odsto slučajeva sami ponudili, a u 37 odsto slučajeva je tražen.
 
Infante je rekao da se korupcija nalazi na trećem mestu društvenih problema koji danas pogađaju građane Srbije i dodao da se građanima mora obezbediti više mehanizama za prijavljivanje slučajeva korupcije.

– Građani su naviknuti na korupciju, što potvrđuje ovo istraživanje gde 88 odsto građana veruje da je korupcija uobičajna u Srbiji- rekao je Infante.
 
Prema ovom istraživanju, gotovo tri četvrtine građana Srbije, njih 73 odsto, smatra da Srbija ide u pogrešnom smeru dok 14 odsto veruje da je smer dobar.
 
Istraživanje je pokazalo da 51 odsto građana svoju finansijsku situaciju opisuje kao lošu ili nepodnošljivu a samo je jedan odsto učesnika svoju situaciju opisao kao izuzetno dobru.
 
Većina građana ocenila je sadašnju Vladu Srbije kao neefikasnu u borbi protiv korupcije, pošto je 35 odsto navelo da Vlada uopšte nije efikasna, 29 odsto da uglavnom nije efikasna, a 30 odsto da je malo efikasna, dok je samo dva odsto gradjana ocenilo da je delovanje Vlade u borbi protiv korupcije veoma efikasno.
 
Ispitivanje je za potrebe UNDP-a sprovela agencija Medijum Galup od 4. do 11. novembra na uzorku od 604 ispitanika od kojih 135 iz Beograda, i to je četvrto takvo istraživanje od 2009. godine.
 
U rezultatima istraživanja kao poražavajući podatak je istaknuto to što je u novembru 2011. godine mnogo veći udeo onih koji opažaju veći nivo korupcije, u poređenju sa prethodnom godinom.
 
Procenat onih koji smatraju da se nivo korupcije povećao je 48, dok 35 odsto ispitanika smatra da je nivo korupcije ostao isti.