Srbija je raj IT piraterije

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija, posle Albanije i Crne Gore, ima najveću stopu softverske piraterije u Evropi.


Ukupna vrednost piratizovanog softvera kod nas je 2010. iznosila 96 miliona dolara, a stopa piraterije je 74 odsto, pokazala je godišnja studija kompanije IDC. Kako tvrde poznavaoci, tako visoka stopa govori o opštem nepoštovanju prava intelektualne svojine, što je važan kriterijum za članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i Evropskoj uniji.

Ukupna vrednost IT tržišta u Srbiji je oko 700 miliona dolara, od čega tržište softvera čini 13 odsto. IT sektor je jedan od glavnih motora razvoja moderne privrede, i važno je adekvatno zakonski urediti zaštitu intelektualne svojine i efikasno sprovoditi zakon, naglašavaju u „Majkrosoftu“. Još od 2001, otkad je otvorena kancelarija ove kompanije u Srbiji, „Majkrosoft“ upozorava na rizik kupovine piratskih verzija i ističe prednosti originala.

– Kupovina originalnog softvera je investicija koja se neosporno vraća kroz stabilnost i postojanost IT sistema kao i kroz povećanu produktivnost, što je važno za sva preduzeća. Kako bismo to omogućili, trudimo se da prilagodimo cene tržištu, kako bi proizvodi bili što dostupniji i privredi i kućnim korisnicima – kaže Miloš Blagojević, rukovodilac razvoja poslovanja u „Majkrosoftu“.

Korišćenje originalnog softvera za preduzeća je preduslov legalnog poslovanja i nešto što ne bi trebalo da se dovodi u pitanje, ističe naš sagovornik, a uz to omogućava bezbedan rad na računaru.

– Postojeći zakon za zaštitu prava intelektualne svojine je solidan i u velikoj meri usaglašen sa evropskom regulativom. Država je u poslednjih godinu dana napravila značajne pomake u ovoj oblasti, a postoji i puno prostora za napredak, naročito u domenu pravosuđa – dodaje Blagojević.

Neke kompanije u Srbiji uviđaju prednosti korišćenja legalnog softvera u modernom poslovanju. Recimo, “Nju Moment” je za sebe kupio legalan softver od distributera, a kupovao je i računare sa preinstaliranim legalnim softverom. Sada je, kako kažu u toj kompaniji, pored povećanja efikasnosti potrebno da se radi i na povećanju svesti o zaštiti autorskih prava.

– Za malu zemlju kao što je Srbija, intelektualna svojina je jedina šansa da plasira proizvod na svetsko tržište. A to je velika šansa, jer svakako možemo da pariramo Zapadnoj Evropi muzikom, filmovima, dizajnom, kompjuterskim igricama, softverima, aplikacijama za mobilne telefone – uveren je Žarko Sakan, izvršni direktor “Nju Momenta”.

Naš sagovornik smatra da je jedna od osnova dobrog poslovanja firme pouzdan IT sistem i adekvatno licenciran softver. Strani klijenti podrazumevaju korišćenje legalnog softvera, a na sve više tendera, kako navodi, traže se i sertifikati na uvid.

– Zemlje u kojima poslujemo, a koje su u EU, kao što su Bugarska i Slovenija, imaju daleko razvijeniju svest o legalnosti softvera. U ostalim državama u regionu, stav je sličan kao i kod nas. Negde se svest menja brže, negde sporije, ali sigurno je da se sve zemlje u regionu kreću u pravcu legalizacije i poštovanja autorskih prava – ocenjuje Sakan.