Za inovacije 8,4 mil evra iz IPA fondova

PinterestFacebookTwitterShare

Ugovor o dodeli 8,4 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji iz IPA fondova potpisali su predstavnici Vlade Srbije, delegacije Evropske unije i Svetske banke uz poziv kompanijama da se prijave za dodelu sredstava.
 
Foto: Tanjug
 
Ugovor su potpisali potpredsednik vlade Božidar Đelić, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor, a namenjen je malim privatnim preduzećima iz oblasti informacionih tehnologija, biomedicine, razvoja materijala, poljoprivede, koje za svoje projekte mogu da dobiju do 80.000 evra bespovratne pomoći.
 
Uslov je da kompanija ne postoji duže od dve godine, a prijave za takozvani Program ranog razvoja u okviru Projekta podrške inovacija u Srbiji, mogu se predati do kraja januara naredne godine.
 
Pozivajući kompanije sa inovativnim idejama da se prijave, potpredsednik Đelić rekao je da više „nema razloga za kukanje kako nema ko da nam finansira proizvod“.
 
Donacija EU pomaže nam „da izvozimo pametne proizvode, a ne više pametne ljude“, rekao je Đelić i najavio da će ukupna suma novca biti utrošena kroz tri komponente od kojih je za prvu, u iznosu od tri miliona evra, danas otvoren poziv.
 
Druga faza projekta biće otvorena naredne godine za veće kompanije i za njih će iznos podsticajnih bespovratnih sredstava iznositi do 300.000 evra, rečeno je nakon potpisivanja ugovora i navedeno da se jedna komponenta odnosi na podizanje institucionalnih kapaciteta domaćeg Fonda za inovacionu delatnost.
 
Ministar Obradović je posle potpisivanja ugovora rekao da ugovor treba da ohrabri sve mlade naučnike da svoje znanje, kreativnost i maštu usmere na komercijalizaciju svojih projekata, kako bi njihov talenat, kako je rekao, počeo da se vrednuje kako dolikuje.
 
Program ranog razvoja pokrenut je u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU i, kako je rekao šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, ovo je prvi ikada odobreni projekat u okviru IPA fondova koji podržava nacionalni sistem inovacija u privatnom sektoru.
 
Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor rekao je na svečanosti da će projekat i ugovor izgraditi lokalne potencijale i privući globalne stručnjake koji će da uvedu transparentnost i selekciju na osnovu zasluga i tako doprinesu ekonomskom rastu i zapošljavanju u Srbiji.
 
Na svečanosti su potpisana još dva dokumenta – Ugovor o projektu, koji su potpisali vršilac dužnosti direktora Fonda za inovacionu delatnost Ljiljana Kundaković i Lu Brefor i Administrativni ugovor, koji su parafirali Dežer i Brefor.
 
Kako je rekla Kundaković, konačna odluka o finansiranju konkretnih projekata se očekuje u roku od tri do četri meseca.
 
Projekat, kako je rečeno, ima za cilj da podstakne stvaranje inovativnog preduzetništva i da unapredi sistem novina u Srbiji koji je od ključnog značaja za poboljšanje konkurentnosti privrede i perspektive ekonomskog rasta Srbije na duži rok.