Petrović: Svi inženjeri šumarstva dobiće posao

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović najavio je danas da će svi nezaposleni inženjeri šumarstva u Srbiji imati priliku da naredne godine potpišu ugovor sa državom i dobiju zaposlenje.

Petrović je na svečanosti povodom obeležavanja 91. godišnjice rada Šumarskog fakulteta u Beogradu kazao da u našoj zemlji trenutno ima oko 400 nezaposlenih inženjera šumarstva i istakao da je taj projekat uvršten u predlog agrarnog budžeta za 2012.

Srbija ukupno ima oko 2,25 miliona hektara šuma, od toga je više u privatnom nego u državnom vlasništvu, rekao je ministar i ocenio da šume „nisu u najboljem stanju“.

Naglašavajući da će posao dobiti svaki nezaposleni inženjer šumarstva koji to bude želeo, Petrović je precizirao da će oni pre svega biti angažovani na premeru šuma u privatnom vlasništvu i pravljenju planova gazdovanja kako bi to veliko nacionalno bogatstvo i ogroman prirodni resurs bio iskorišćen na najbolji mogući način.

Ministar je napomenuo da u Srbiji ima 1,3 miliona privatnih vlasnika šuma koji su poreski obveznici, pa je „adekvatno gazdovanje tim resursima ne samo u njihovom nego i u državnom i nacionalnom interesu“.