Najveći izvoz kukuruza, najveći uvoz gasnih ulja

PinterestFacebookTwitterShare

Prvo mesto na izvoznoj listi Srbije u oktobru zauzima kukuruz, sa 38 miliona dolara, dok su gasna ulja sa vrednošću od 64 miliona dolara prvi uvozni proizvod, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
 
Na drugom mestu izvozne liste su toplo valjani proizvodi – gvožđe i nelegirani čelik u koturovima, sa 31 milionom dolara, dok treće mesto pripada izvozu rafinisanog šećera sa 23 miliona.

Slede nove spoljne gume za putničke automobile sa 19 miliona dolara, setove provodnika za avione, vozila i brodove smo izvezli za 18 miliona, izvoz hula hop čarapa iznosio je 15 miliona, koliki je bio i izvoz lekova za maloprodaju, kao i ploča i limova od rafinisanog bakra.

Izvoz ploča i limova od legura aluminijuma iznosio je 14 miliona dolara, a poslednje mesto zauzima električna energija koju smo izvezli za 12 miliona.

Drugi po značaju je uvoz prirodnog gasa sa 52 miliona dolara, na trećem mestu uvozne liste su ostale mašine i oprema sa 28 miliona. Ostala laka ulja uvezena su za 23 miliona, a uvoz telefona za mrežu stanica iznosio je 20 miliona dolara.

Rafinisani bakar smo uvezli za 16 miliona dolara, koliko je bio i uvoz lekova za maloprodaju, kao i uvoz tečnog propana.

Uvoz generatora naizmenične struje iznosio je 13 miliona dolara, koliko je bio i uvoz dizel automobila preko 1.500, ali ispod 2.500 kubika.