Na Kubi počinje seča šećerne trske

PinterestFacebookTwitterShare

Na Kubi počinje seča šećerne trske, u očekivanju da će skorašnje reforme na ovom sektoru doneti veći rod te kulture. Najveća promena je što je predsednik Raul Kastro ukinuo ministarstvo šećera, zamenivši ga državnom holding kompanijom, pod imenom „Azkuba“, izvestila je francuska novinska agencija AFP.

Na karibskom ostrvu je 2010. proizvedeno samo 1,4 miliona tona šećera – znatno ispod proizovdnje iz 1980-tih, koja je dostizala oko osam miliona tona i kada je glavno tržište za kubanski šećer bio Sovjetski savez.

Orlando Selso Garsija, predsednik „Azkuba“, je istakao da za ovosezonsku kampanju seče šećerne trske i njene prerade postoje „izuzetni kratki uslovi“, koji će omogućiti proizvodnju između tri i četiri miliona tona šećera.

Nekada glavni kubanski izvozni proizvod, šećer je sada na tom polju iza nikla, medicinskih i biotehnoloških proizvoda i duvana.

Medicinske usluge i turizam u poslednje vreme donose najveći devizni prihod Kubi.

Opozicioni kubanski ekonomski stručnjak Oskar Espinoza Chepe ističe da domaća industrija šećera ne može da se oporavi bez znatnih stranih investicija jer prerađivački pogoni imaju zastarelu opremu.

Dnevnik „Gramna,“ glasilo Komunističke partije Kube je svojevremeno ocenio da je kubanska prozivodnja šećera u 2010. bila na nivou one iz 1905.