Italija podiže starosnu granicu za penziju

PinterestFacebookTwitterShare

Starosna granica za odlazak u penziju u Italiji se podiže na 66 godina, predviđeno je planom za smanjenje deficita državnog budžeta za 30 milijardi evra, koji je danas objavio italijanski premijer Mario Monti.

 
Za žene će se starosna granica povećavati postepeno (od 2012. godine na 62, a od 2018. na 66 godina), dok se za muškarce podiže odmah na 66 godina. Do sada su Italijani prestajali da rade sa 60 godina.
 
Osim podizanja starosne granice za penzionisanje, u okviru antikriznog plana povećava se porez na dodatu vrednosti i imovinu. Planirano je i povećanje poreza na jahte, vile i ostali luksuz. Ovim merama očekuje se ušteda oko 1,5 odsto državnog duga zemlje koji je na nivou od 1,9 biliona evra.

 
Monti je istakao da će se oko deset milijardi evra ušteđenog novca usmeriti u ekonomiju, kao pomoć kompanijama koje su u krizi.
 
Prema rečima italijanskog premijera, predložene mere će se pozitivno odraziti ne samo na ekonomiju Italije, već će i ojačati kurs evra, prenele su agencije.
 
Monti je upozorio da mere štednje mogu da uspore tempo rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje u idućoj godini. BDP Italije bi dogodine trebalo da se poveća za 0,4-0,5 odsto.
 
Italijansko tržište akcija danas je posle objavljivanja mera štednje reagovalo rastom od 2,02 odsto. Investitori se nadaju da će prelazak Italije na režim štednje stabilizovati situaciju na evropskim berzama.
 
Ostale zemlje zone evra, a posebno Nemačka i Francuska, više puta su upozoravale Italiju da mora da snizi državni dug, koji je na nivou od 120 procenata BDP.
 
Parlament Italije je 12. novembra već usvojio antikrizni plan, koji predviđa privatizaciju državne imovine u vrednosti većoj od 15 milijardi evra.
 
Prinosi na italijanske dužničke hartije su prošle nedelje skočili iznad kritičnog nivoa od sedam odsto (7,8 procenata u trgovanju 25. novembra), što je izazvalo rast zabrinutosti da se Italija bliži bankrotu.