Smanjeni obim jesenje setve biće nadoknađen na proleće

PinterestFacebookTwitterShare

U Podrinju je zbog isušenog zemljišta ove jeseni zasejano manje površina u odnosu na plan ali će to biti nadoknađeno na proleće kada će od raspoloživog zemljišta najvise biti izdvojeno za kukuruz, soju, lucerku i druge vrste krmnog bilja. 
 
Rukovodilac sektora za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Milenko Ðurić je rekao danas za Tanjug da je na području njihovog delovanja, a to su teritorije grada Loznice i opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, u novembru palo od 28 do 35 litara kiše po metru kvadratnom (m2).

Ðurić je objasnio da je u poslednjim danima prošlog meseca visina vodenog taloga bila u rasponu od 10 do 15 litara po jedinici mere što je omogućilo da se na dovoljno nakvašenim parcelama, bez većeg narušavanja strukture zemljista, nastavi jesenje oranje.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da pre oranja, u skladu sa analizom zemljišta i savetima stručnjaka, po njivama rasture odgovarajuću količinu kompleksnog mineralnog đubriva sa većim sadržajem fosfora i kalijuma, ukazao je Ðurić.
 
Ðurić je podsetio da je u tom delu Podrinja, od planiranih 5.720 hektara (ha), zasejano 3.215 ha, a na smanjenje obima u odnosu na predviđeni odlučujući uticaj je imala dugotrajna suša zbog  koje je bila otežana ili potpuno onemogućena obrada zemljišta. Zbog dugotrajne suše, ove jeseni lucerkom i ostalim krmnim biljem u tom delu Podrinja od predviđenih 600 zasejano je 50 hektara, a zasnivanje njihove proizvodnje iziskuje značajna ulaganja što bez navodnjavanja predstavlja veliki poslovni rizik, rekao je Ðurić.