Vanredno stanje u rudarskom regionu Perua

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Perua Olanta Humala proglasio je danas vanredno stanje radi smirivanja protesta povodom rudarskog projekta kompanije „Newmont Mining“, vrednog 4,8 milijardi dolara, koji potresaju region Kahamarka već 11 dana.
 
Humala, bivši vojni oficir, izjavio je da su lideri protestnog ekološkog pokreta nespremni za dogovor, posle propasti razgovora vođenih u poslednjih nekoliko sedmica. Predsednik je odobrio vojsci da pomogne policiji u otvaranju puteva, škola i bolnica koji su zatvoreni danima usled demonstracija i protestnih šetnji.
 
Ovo je prvi put da je predsednik iskoristio vanredna ovlaštenja za ublažavanje društvenih nemira u vezi sa rudarskom industrijom u Peruu, gde oko 200 sporova ove vrste širom zemlje ugrožavaju industrijski sektor vredan nekoliko milijardi dolara.
 
Humala, bivši levičar, pobedio je na predsedničkim izborima u junu uz obećanje da će uložiti više sredstava u ruralna naselja kako bi ublažio socijalne konflikte povodom korištenja prirodnih resursa. On je istovremeno garantovao kompanijama da će njihove investicije u Peruu biti sigurne.
 
Predsednik tvrdi da će projekat američke kompanije „Newmont“ doneti korist čitavoj državi. To je najveća rudarska investicija u Peruu u istoriji, sa depozitom u zlatu vrednim oko 15 milijardi dolara.
 
Vođe protesta zahtevaju da Vlada otkaže ovaj projekat, zbog bojazni da će on izazvati zagađenje i naneti štetu izvorima vode.
 
Vanredno stanje uvedeno je nakon što je u nemirima tokom demonstracija u gradu Kanete pre četiri dana jedna osoba poginula u sukobu s policijom.