Petrović: Ekspanzija poljoprivredne proizvodnje u 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio večeras da će 2012. biti godina ekspanzije u proizvodnji sirovog mleka i mlekarske industrije, živinskog mesa, tovu junadi i svinja.
 
Petrović je, na svečanosti povodom obeležavanja sedam godina rada Udruženja novinara za poljoprivredu „Agropres“, rekao da je ukidanje taksi na uvoz sojine sačme u našu zemlju i snižavanje cena stočne hrane otvorilo prostor za uvećanje stočarske proizvodnje.

Sumirajući kretanja u agraru tokom ove godine, ministar je istakao da je domaća prerađivačka industrija u poslednjih nekoliko meseci ušla na neka tržišta koja su „do sada bila neosvojiva za nas“.
 
Petrović je dodao da su napravljeni dosta dobri koraci u izvozu naše hrane u Rusiju, da su u toku ozbiljni pregovori sa Turskom oko eksporta mesa, kao i da postoje izgledi da naša roba bude plasirana i na tržišta Bliskog istoka i Afrike.

Prema rečima resornog ministra, osnovni uslov za unapređenje poljoprivredne proizvodnje je da zemljoradnici dobiju sve neophodne informacije, kao i da budu obučeni kako da unaprede svoju proizvodnju i produktivnost, u cilju povećanja zarade.

On je napomenuo da je 1.500 agronoma, koje je angažovala država, uspelo da u minulih mesec dana poseti više od 200 hiljada porodica koje se bave poljoprivredom, kao i da očekuje da će u narednih sedam do osam dana obići sva zemljoradnička gazdinstva za koja su zaduženi.

Za počasnog člana Udruženja „Agroperes“ proglašen je autor popularne televizijske serije „Selo gori, a baba se češlja“ Radoš Bajić.

Tom prilikom uručena su i tradicionalna priznanja „Agropresa“ najboljim poljorivrednim novinarima, među kojima su ove godine Slađana Gluščević iz lista „Dnevnik“ i Dragan Stojanović izveštač RTS-a i novinarka TV B92 Jasmina Karanac.