Potvrđena prva planeta na kojoj je život moguć

PinterestFacebookTwitterShare

Svemirska agencija (NASA) saopštila je danas da je svemirski teleskop Kepler potvrdio postojanje planete van našeg sunčevog sistema na kojoj postoji mogućnost života, prenosi AFP.

 
Ova planeta, po imenu Kepler 22b, koju su astronomi uočili 2009, prva je za koju je NASA u stanju da potvrdi da se nalazi u zoni pogodnoj za život. To znači da su je astronomi videli kako tri puta prolazi, „tranzituje“, ispred svog sunca. To, međutim, još ne znači da život zaista postoji na planeti, već samo da ispunjava osnovne uslove.
 
Drugim rečima, ta planeta ima orbitu na pravoj razdaljini od svoje zvezde, što upućuje na zaključak da na njoj može biti vode i da su temperatura i atmosfera prikladne za život.
 
„Sa Kepler 22b imamo potvrdu o postojanju planete prikladne za život“, kazao je Bil Boraki, glavni istraživač projekta „Kepler“ u NASA istraživačkom centu Ejms.
 
„Sigurni smo da je planeta u zoni pogodnoj za život i ukoliko ima površinu, trebalo bi da na njoj vlada ugodna temperatura“, dodao je on.
 
Obrćući se oko svoje zvezde na udaljenosti od oko 600 svetlosnih godina od nas, Kepler 22b je 2,4 puta veći od Zemlje i prelazi orbitu oko svog sunca za 290 dana. Naučnici, međutim, ne znaju da li je ova planeta stenovita, gasovita ili tečna.
 
„Tranzitovanje“ planete uočeno je kratko nakon lansiranja teleskopa Kepler u svemir u martu 2009.
 
NASA je saopštila da je Kepler otkrio još 1.000 potencijalnih planeta. Teleskop Kepler predstavlja prvu misiju Američke svemirske agencije u potrazi za planetama nalik Zemlji koje kao ona imaju orbitu oko svog sunca.
 
Kepler je opremljen dosad najvećom kamerom koja je poslata u svemir, rezolucije 95 megapiksela, a očekuje se da nastavi da šalje informacije na Zemlju do novembra 2012. 
 
Kepler 22b je treća egzoplaneta za koju su astronomi potvrdili da ispunjava uslove za život. Osim nje, tu su još i Gliese 581d koju su otkrili francuski astronomi u maju ove godine i HD 85512d za koju su u avgustu švajcarski astronomi ustanovili da se nalazi u zoni pogodnoj za život.