Trećina Francuza želi povratak na staru valutu

PinterestFacebookTwitterShare

Više od jedne trećine francuskih glasača želi povratak na staru valutu franak, jer evro vide kao „hendikep“ za ekonomiju svoje zemlje, rezultati su istraživanja javnog mnjenja.
 
Nezadovoljstvo evrom poraslo je u Francuskoj i drugim članicama EU dok dužničke krize i visoka cena spašavanja zaduženih zemalja i dalje remete finansijska tržišta i stvaraju sumnje u opstanak evra.
 
Oko 36 odsto glasača u Francuskoj kažu da bi voleli da napuste evrozonu i ponovo vrate franak, rezultati su istraživanja agencije Ipsos, koje je danas objavio list „Le mond“, dok 60 odsto kaže da Francuska treba da zadrži zajedničku evropsku valutu.
 
– Ovakav stav se očekivao od kada je počela kriza. Ideja sve više uzima maha sada kada 36 odsto ljudi kaže da želi da Francuska napusti evrozonu- istakao je zvaničnik Ipsosa Vinsent Duso.
 
Prema poslednjem istraživanju, 21 odsto Francuza smatra da je evro loš za Evropu u odnosu na 19 odsto Nemaca, 12 odsto Grka i 13 odsto Italijana. Isti izvor navodi da 45 odsto glasača smatra da je evro hendikep za privredu njihove zemlje, u odnosu na 34 koji to vide kao beneficiju.
 
Većina glasača, koja je rekla da želi da napusti evro, pristalice su desničarskog Nacionalnog fronta, čiji je programski cilj ponovno uvođenje franka.
 
Više pripadnika radničke klase podržalo je povlačenje iz evrozone u odnosu na bolje plaćene i radnike administracije.
 
Francusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da bi napuštanje evrozone bilo pogubno po zemlju, a list „Figaro“ piše, pozivajući se na bankarske analitičare, da će Francuska imati umanjen društveni bruto proizvod za 10 odsto u naredne tri godine ako Francuska naputi evro.
 
Istraživanje je provedeno 18. i 19. novembra, a obuhvatilo je 941 osobu.