Predlog fonda za ribarstvo EU, vrednog 6,5 milijardi evra

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska komisija je objavila plan novog fonda za ribarstvo za period između 2014 i 2020. godine, vrednog 6,5 milijardi evra. Cilj ovog fonda je podsticanje priobalne privrede zemalja-članica Evropske unije (EU), unapređenje održivosti tog sektora, uz istovremeno smanjenje ribarske flote, s obzirom na opadanje ribljeg fonda u vodama Unije, u kojima je, kako se procenjuje, ulov tri četvrtine vrsta ribe preteran, prenela je novinska agencija Rojters. 

“Neće se više izdvajati novac za izgradnju velikih brodova. Fond će pomoći da manji brodovi postanu profitabilniji. On će preokrenuti opadanje mnogih priobalnih regija i ostrvskih zajednica, koje zavise od ribarenja”, tvrdi Maria Damanaki, ministar za ribarstvo Unije.

Novac iz fonda će biti podeljen svim članicama Unije, koje ga mogu koristiti za novu ribarsku opremu, izgradnju ofšor ribljih farmi, otvaranje mogućnosti zaposlenja van ribarskog sektora i za očuvanje morskih resursa, ali ne i za izgradnju novih ribarskih brodova ili povećanje kapaciteta postojećih.

Među ostalim predlozima Komisije EU koje treba da odobre vlade i parlamenti zemalja članica, jeste i ukidanje subvencije za slanje brodova u staro gvožđe jer ta mera nije dala rezultate – za svaki otpisani brod, neki drugi bi bivao unapređen, osposobljen za još veći ulov. Predviđeno je i da subvencija budu lišeni oni koji budu uhvaćeni u nelegalnom ribarenju.

EU, inače, raspolaže trećom najvećom ribarskom flotom na svetu – posle Narodne Republike Kine i Perua, a vrednost ukupnog ulova ribe u Uniji je 2007. dostigla 8,2 milijarde evra.

U nekim zemljama članicama sektor ribarstva ima i značajnu političku moć.

Sa preko 80.000 ribarskih brodova koji se bore za ribu koje je sve manje, dolazi i do redovnih razmirica oko kvota za ribarenje između ribarski najjačih nacija, kao što su Španija, Francuska i Velika Britanija.