Đukić: Među bankama vlada apsolutno nepoverenje

PinterestFacebookTwitterShare

Centralne banke u svetu štampaće onoliko para i emitovati onoliko likvidnosti koliko je potrebno da se odgovori na sve zahteve. To će, prema rečima Đorđa Đukića profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, poslužiti za premošćavanje dok ne budu donete potrebne političke odluke.
 
I pored toga, kaže Đukić, kamatne stope na kredite će rasti i u Evropi i kod nas ne zbog nestašice novca nego zbog nestašice poverenja.
 
„Postoje tri stručna indikatora na međubankarskom tržištu na osnovu kojih možemo zaključiti da je nepoverenje među samim bankama apsolutno i da se ono trenutno još više potencira, pa je skok kamatnih stopa i kod njih i kod nas izvestan“, kaže Đukić.
 
Evropske i američke banke među sobom više ne pozajmljuju novac i ako to kojim slučajem i čine, obračunavaju vrlo visoke premije rizika, koje se izražavaju takozvanim indeksom straha. Taj je indeks trenutno toliko visok koliko je bio pred slom američke investicione banke Leeman Brothers.  
 
Prošle nedelje je rejting agencija Standard and Poor’s snizila rejting 15 najvećih banaka na svetu među kojima dominiraju američke (JP Morgan Chase, Bank of Amerika, Goldman Sachs…), 20 banaka su ostale na istom (Deutche bank, Credit Suisse), a samo dvema i to kineskim bankama je povećan rejting – Bank of China i China Construction bank.