Novosti: Dogovorena prodaja grčkih akcija u Telekomu

PinterestFacebookTwitterShare

Posle pregovora koji su trajali više od pola godine, menadžment “Telekoma Srbija” okončao je pregovore sa OTE o uslovima prodaje 20 odsto akcija koje grčka kompanija poseduje u srpskom nacionalnom teleoperateru – saznaju “Novosti”.
 
Nacrt ugovora je dogovoren, ali se čeka da ovoj transakciji “zeleno svetlo” da i vlada na jednoj od narednih sednica. Kako je “Novostima” potvrđeno iz krugova pregovarača, usaglašeni su svi detalji kao i dinamika isplate dogovorene sume.

„Dogovor obe strane je da se o finansijskim elementima ovog posla ne izlazi u javnost sve do okončanja transakcije ,“ tvrdi izvor “Novosti”, a kako smo ranije već i pisali otkup akcija “Telekoma” biće obavljen delom kredita koji nacionalni teleoperater upravo ugovara.

Čitava operacija preuzimanja biće, prema informacijama do kojih smo došli, okončana do kraja godine, a što se uklapa i u plan države da se već krajem januara akcije nacionalnog teleoperatera nađu na berzi. Sagovornici „Novosti“, koji su poznavaoci tržišta kapitala, ističu da će berza u svakom slučaju svesti cenu „Telekoma“ na pravu meru, a to, kako ističu u trenutnim uslovima, ne može biti više od 1,5 do dve milijarde evra.

Već tokom februara naredne godine, prema saznanjima beogradskog lista mogla bi da krene i podela besplatnih akcija nacionalnog teleoperatera. Pravo na besplatne akcije „Telekoma Srbije“, čija se podela odavno najavljuje, imaju sadašnji i bivši zaposleni u ovoj kompaniji, kao i 4,82 miliona građana. Građanima sleduje 15 odsto akcija, a sadašnjim i bivšim zaposlenima 6,52 odsto.

Grci su prvi put iskazali želju da prodaju svoje akcije u srpskom nacionalnom operateru u vreme kada je Vlada Srbije objavila tender za prodaju svojih 31 odsto deonica u “Telekomu Srbija”. Ova odluka uslovila je i da se na javnom pozivu stranim partnerima ponudi većinski paket od čak 51 odsto. Tender je, ponajviše zbog globalne krize, a koja je poprilično uticala i na sektor telekomunikacija, propao, ali je “Telekom Srbija” i dalje jedna od najprofitabilnijih kompanija, ne samo Srbije već i regiona.