Zbog vakcinacije RS izvozi svinje samo u Srbiju i Crnu Goru

PinterestFacebookTwitterShare

RS još sprovodi vakcinaciju protiv klasične kuge svinja, zbog čega ove životinje i njihove proizvode može izvoziti samo u Srbiju i Crnu Goru.
 
Naime, zemlje koje ne sprovode vakcinaciju svinja ne dozvoljavaju uvoz ovih životinja i proizvoda od njih iz zemalja u kojima se još ne primenjuju uredbe o zabrani vakcinacije protiv svinjske kuge.
 
Kako nam je potvrđeno iz resornog ministarstva, vakcinacija se trenutno primenjuje na čitavoj teritoriji RS, s tendencijom nastavka do dobijanja svih relevantnih podataka dijagnostičkih ispitivanja prisustva virusa u domaćoj populaciji i napretka u pogledu poboljšanja biosigurnosnih mera.
 
Da bi vakcinacija u RS bila prekinuta, objašnjavaju u Ministarstvu, treba istovremeno da je ukinu BiH, Srbija i Crna Gora, te navode da je to dosta spor i dugotrajan proces.
 
Kako je kazao Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS, BiH i Srbija još jedine u Evropi rade ovu vakcinaciju, zbog čega svinje i svinjske proizvode ne mogu izvoziti na bilo koje tržište osim Srbije. Prema njegovim rečima, problem predstavlja slobodna švercerska i pijačna prodaja svinja i njen transport.
 
„Pogledajte pijacu gde se iz pet opština doveze stoka na jedno mesto, tu se kontaminira i onda razveze po celoj državi“, rekao je on i dodao da je taj oblik trgovine svinjama u savremenim zemljama davno prevaziđen.
 
On je kazao da se u zemljama okruženja, gde nema vakcinacije, prave karantini ili registrovana otkupna mesta, gde se vrši direktna prodaja, kako rade i klaoničari.
 
„Postojanje stočnih pijaca gde se dovoze svinje iz svih krajeva nosi veliki rizik od nastanka svinjske kuge, dakle dovoljna je jedna da izvrši inkubaciju oko 2.000 svinja“, kazao je Maljčić i istakao da traže od nadležnih da BiH ne ostane sama u toj vakcinaciji i da počnemo svi da se pridržavamo uredbi o zabrani vakcinacije zbog svinjske kuge, što je, kako je kazao, neminovno.
 
Maljčić je kazao da su štete od vakcinacje velike, jer se, pored smanjenog tržišta, ogromna sredstva izdvajaju za sam proces vakcinacije.
 
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su kazali da vakcinacija svinja protiv klasične kuge svinja prouzrokuje velike ekonomske štete, kako zbog ograničenja u trgovini svinja, tako i zbog ograničenja u trgovini mesa i proizvoda od svinjskog mesa.
 
„Iz RS žive svinje, svinjsko meso i proizvodi od svinjskog mesa su izvoženi samo u zemlje gde se sprovode iste mere nad svinjama, u Srbiju i Crnu Goru“, naveli su u ovom ministarstvu.
 
Oni su naveli da je veoma bitno da sve zemlje u okruženju, osim Hrvatske, koja ne vrši vakcinaciju od 2006. godine, krenu sinhronizovano u prekid vakcinacije, jer bi u suprotnom posledice bile evidentne.