UPS traži ukidanje poreza na topli obrok i regres

PinterestFacebookTwitterShare

Unija poslodavaca Srbije zatražila je da se topli obrok i regres za zaposlene oslobode plaćanja poreza i doprinosa. Takav postupak bio bi u skladu sa obavezom preuzetom Socijalnim sporazumom, koji su 29. aprila 2011. potpisali Vlada Srbije, Unija poslodavaca, Savez samostalnih sindikata i UGS „Nezavisnost“.
 
Porezi i doprinosi na topli obrok i regres trenutno se plaćaju po istoj stopi kao i zarade, što približno znači da će na svakih 100 dinara isplaćenih zaposlenom državi otići još približno 63 dinara.
 
U zemljama Evropske unije ishrana na radu (topli obrok) i naknada za godišnji odmor (regres) oslobođene su poreza i doprinosa, kao i isplata 13. plate i dodatnih bonusa i stimulacija zaposlenima, navedeno je u saopštenju.
 
S obzirom na to da je u toku pregovora u grani hemije i nemetala dogovorena isplate toplog obroka u visini od 20 odsto minimalne zarade u Srbiji, a u grani metalske industrije 20 odsto od prosečne zarade u grani metalske industrije i regres u visini 75 procenata osnovne mesečne zarade zaposlenog, poslodavci će po jednom zaposlenom imati uvećane mesečne neto troškove za prosečno 5.560 dinara po zaposlenom.
 
Na tih 5.560 dinara, kako je navedeno u saopštenju, državi bi na ime poreza i doprinosa trebalo da pripadne još prosečno 3.502 dinara.
 
U ovom trenutku ukupno prosečno povećanje izdvajanja poslodavaca na ime toplog obroka i regresa (oko 90 evra) previsoko je i značajno će ugroziti poslovanje hiljada preduzeća, a posebno malih i srednjih medju njima, koji za razliku od velikih kompanija metalskog sektora i grane hemije i nemetala, posluju na granici likvidnosti, ugroženi obavezama plaćanja PDV unapred, prosečnim rokovima plaćanja od 132 dana, visokim bankarskim kamatama i hroničnim nedostatkom obrtnih sredstava.
 
Imajući u vidu da je zbog trenutnog stanja u privredi i stagnacije sektora malih i srednjih preduzeća iz godine u godinu i neto opterećenje od dodatnih 5.560 dinara po zaposlenom mesečno visoko, Unija poslodavaca Srbije pozvala je predsednike sindikata i ministra rada i socijalne politike i zatražila da se svi zajedno obrate Ministarstvu finansija Srbije zbog promene Zakona o porezu na dohodak građana kojom bi se isplata ishrane u toku rada i naknade za godišnji odmor oslobodila plaćanja poreza i doprinosa u visini do 6.000 dinara (topli obrok) i 20.000 dinara (regres).
 
Na taj način poslodavci ne bi morali da na 5.560 dinara, koje bi u proseku mesečno isplaćivali zaposlenima, plaćaju još 3.502 dinara državi.