Manje komunlanle takse za isticanje firme u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru u Beogradu biće umanjena za 20 odsto u narednoj godini. Ova odluka se odnosi na mala i srednja preduzeća i firme koje budu izmirile svoje obaveze do 31. decembra.
 
Firmarina se utvrđuje na godišnjem nivou prema registrovanoj pretežnoj delatnosti obveznika i po zonama. Primera radi, hotel „Moskva“, koji je smešten u prvoj zoni, samo za taksu poput firmarine izdvaja godišnje oko 150.000 dinara.
 
Vladan Luković, direktor uprave javnih prihoda, kaže da grad intenzivno radi na formiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta.
 
„Stvaramo dobre uslove poslovanja za mala i srednja preduzeća, kako bismo im u vremenu krize olakšali biznis. Svesni smo da je svaka ušteda dragocena i zato će naredne godine ostvariti čak 20 odsto popusta za plaćanje lokalnih komunalnih taksi na istaknutu firmu. U vremenu krize ovo je velika olakšica za sva preduzeća u prestonici, u kojoj god zoni poslovala”, rekao je Luković.
 
On je najavio i da grad u 2012. svojim odlukama neće povećavati važeće iznose lokalnih komunalnih taksi, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, lokalnih administrativnih taksi i zakupnine poslovnog prostora.
 
Renata Radujko, gradska sekretarka za finansije, kaže da će sledećeg četvrtka biti javna rasprava o nacrtu odluke kojom se predviđa popust od 20 odsto na firmarinu u narednoj godini. Ona je i podsetila da je tokom ove godine usvojeno nekoliko konkretnih mera kojima će se rasteretiti beogradski privrednici, sa ciljem da se višak sredstava upotrebi za zapošljavanje novih radnika.
 
Od početka godine beogradski privrednici su oslobođeni plaćanja taksi za priređivanje muzičkog programa i držanje muzičkih uređaja u ugostiteljskim objektima, isticanje firme van poslovnog objekta i korišćenje slobodnih površina, postavljanje šatora ili drugih objekata za privremenu upotrebu.