Gorenje neće početi gradnju fabrike u Valjevu

PinterestFacebookTwitterShare

Slovenačka kompanija Gorenje odustala je od izgradnje fabrike u Valjevu u ovoj godini zbog ekonomske krize.
 
U gradskoj upravi Valjeva ističu da su dobili zvanično obaveštenje Gorenja da realizacija planiranog projekta neće početi do kraja 2011. godine, ali da očekuju da će Slovenci tražiti produžetak roka.

Slovenci su nas obavestili da je svetska ekonomska kriza omela njihove planove da počnu da grade fabriku ove godine, kažu u gradskoj upravi. Oni navode da očekuju da će narednih dana zatražiti produžetak roka, jer će u suprotnom zemljište biti opet vraćeno u vlasništvo lokalne samouprave.
 

„Zato smo im poslali dopis u kome smo ih opomenuli da rok ističe 18. decembra. Ne želimo da ova investicija propadne, već da imamo što više novih proizvodnih pogona i novih radnih mesta“, kažu u gradskoj upravi.

Podsetimo da je kompanija Gorenje 2006. godine otvorila fabriku rashladnih uređaja u Valjevu, a pre tri godine potpisala sa Direkcijom za urbanizam, građevinsko zemljište i izgradnju Valjeva ugovor o zakupu 4,81 hektar zemljišta na 99 godina, za šta je izdvojila 180 miliona dinara. Oni su preuzeli obavezu da će do kraja ove godine izgraditi novu fabriku, a do 2016. godine zaposliti 500 radnika.

Međutim, početak izgradnje fabrike odlagan je do sada nekoliko puta zbog „ekonomske krize“, a da ipak neće neće biti gradnje u Valjevu, barem ne skoro, bilo je jasno kada su Slovenci početkom godine odlučili da fabriku, uz državne subvencije od 10.800 evra po svakom novozaposlenom, otvore u Zaječaru.

Iako je gradonačelnik Valjeva tim povodom uputio protestno pismo Vladi, optužujući Ministarstvo ekonomije da je velikim subvencijama motivisalo Slovence da promene ranije planove, u ovom ministarstvu su to oštro demantovali ističući da će Gorenje sigurno pojačati svoju investiciju u Valjevu.