Czech Airlines otpušta 100 pilota

PinterestFacebookTwitterShare

Državna češka avio kompanija Czech Airlines otpustiće 100 od 300 svojih pilota u sklopu restrukturiranja firme, saopšteno je iz ove kompanije.


Isti izvor navodi da će neki piloti biti obavešteni o otkazu ove, a ostali narednih nedelja. Očekuje se da će neki od njih naći posao u čarter kompaniji Hollidays Czech Airlines, koja je deo holding kompanije Česki aeroholding (CSA) koja poseduje Czech Airlines, ali će im plate biti značajno niže.

CSA, koja je članica Sky Tim alijanse, suočava se sa velikim gubicima i smanjila je i flotu i broj destinacija. Kompanija je najavila planove smanjenja flote od 11 aviona na kratkim i srednjim letovima na čarter kompaniju. Piloti su protestvovali zbog ovih planova i desetine su otišle na bolovanje krajem prošle nedelje kako bi narušili operacije kompanije.

Uprava firme saopštila je da su protesti nezakoniti i da će protiv pilota biti preduzete adekvatne mere. Iz kompanije nije saopšteno da li će otpuštanja biti povezana sa protestima.

Sindikat pilota CZALPA saopštio je da njihovim predstavnicima nije omogućen pristup na današnjem sastanku na kome se sa zaposlenima razgovaralo o planu restruktuiranja. Czech Airlines imao je prošle godine operativne gubitke od 632 miliona kruna odnosno 33,5 miliona dolara.

CSA se bori protiv lošeg proširenja poslova jer je to “razvuklo” njihove finansije od sredine prošle decenije. Pokušaj privatizacije pre dve godine je propao.