Tadić: Srbija potpuno zaslužila status kandidata

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija ispunila uslove da dobije status kandidata i da je to potpuno zaslužila.
 
„Srbija je u izveštaju EK ocenjena pozitivno kao država koja sprovodi duboke reforme, ključni je faktor stabilnosti i pomirenja u regionu, završila je saradnju sa Haškim tribunalom i postiže konkretna rešenja u dijalogu Beograda i Prištine vodeći računa o legitimnim interesima srpskog naroda i države na KiM“, rekao je predsednik Srbije, navedeno je u saopštenju Pres službe.

„Još uvek se međutim ne zna, uprkos svemu učinjenom, da li će Srbija dobiti status kandidata ili će on biti uslovljen za nas, Srbiju, na neprihvatljiv način i zbog toga sačekajmo 9. decembar, kada će Savet EU doneti konačnu odluku„, poručio je predsednik Tadić.
 
Podsetimo, Savet ministara koji je u ponedeljak više sati zasedao nije doneo odluku o kandidaturi Srbije. U zaključcima koji su odmah nakon ponoći saopšteni u Briselu, konačna odluka o kandidaturi Srbije prepušta se evropskim liderima.

Poljsko Predsedništvo EU saopštilo je da će vođe EU u petak doneti konačnu odluku o davanju statusa kandidata za članstvo Srbiji. Navodi se da ne može da se kaže kakva će odluka u petak biti doneta, ali se ističe da će ona svakako biti pažljivo razmotrena.
 
Đelić: Nema mesta za optimizam
 
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u utorak ujutro da nema mesta za preterani optimizam po pitanjuj dobijanja statusa kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i ocenio da će ona biti izložena dodatnim pritiscima.

„Nema mesta za preterani optimizam. Danas smo nešto bliži statusu kandidata nego u petak, ali je očigledno da će se politika pritisaka nastaviti. Uočljivo je da se u zaključcima usvojenim noćas oko pola dva ujutro namerava tražiti još od Srbije“, rekao je Đelić Radioteleviziji Srbije (RTS).

On je naveo da nije novost što je odluka o dobijanju statusa kandidata pomerena za petak, jer jedino šefovi vlada i država imaju prava da odluče o tome, ali da je novo da su se juče „sedam sati 24 zemlje borile za Srbiju i tri zemlje bile istrajne u odredjenim zahtevima“.

Potpredsednik Vlade Srbije, medjutim, nije naveo o koje tri zemlje je reč.

„Zemlje čiji su vojnici ranjeni (na severu Kosova) zauzele su izuzetno tvrd stav prema Srbiji i očekuju korak više. Odlučeno je da jedan broj uslova koji je postojao sa početka pregovora za EU budu premešten i na dobijanje statusa kandidata“, dodao je Đelić.

On je istakao da Srbija nije blizu statusa kandidata i da treba „očekivati dalju politiku pritisaka u danima koji dolaze“.