Vetar donosi skuplju struju

PinterestFacebookTwitterShare

Biomasa, vetrenjače i solarni paneli moraće u Srbiji da proizvode za pet ili šest odsto više struje do 2020. godine. Jer, u skladu sa evropskim regulativama, učešće obnovljivih izvora energije treba da bude povećano na račun elektrana koje zagađuju okolinu. Ali, to će sa sobom doneti i veću cenu električne energije.

Ukupan energetski bilans u Srbiji sada ima 21,2 odsto obnovljivih izvora. Kako kažu u Ministarstvu energetike, veća ulaganja u ovoj oblasti očekuju se sledeće godine, a uskoro će biti napravljen akcioni plan koji će odrediti koliko treba da bude povećan udeo obnovljivih izvora.
 
– Do kraja godine ćemo znati koliki je tačan procenat, u skladu sa preporukom EU – kaže Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike. – Do tada će biti usvojena nova uredba o podsticajnim merama za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, a njene otkupne cene neće biti niže od sadašnjih, koje se kreću od 6,7 do 23 evrocenta za kilovat-čas.
 
Međutim, baš stimulativne tarife uticaće na povećanje cena električne energije, što je slučaj i u drugim evropskim zemljama. Primera radi, kilovat-sat u Srbiji košta oko 5,5 evrocenti, dok njegova cena u Danskoj, lideru u zastupljenosti obnovljivih izvora energije, iznosi oko 29 evrocenti.
 
– Povećanje cena energenata do nivoa koji će biti dovoljan da se pokriju troškovi proizvodnje iz obnovljivih izvora energije je jedan od zahteva koje Srbija mora da ispuni – objašnjavaju u Agenciji za energetiku. – U sledećih devet godina pojedine stare termoelektrane prestaće da rade zbog zagađenja, pa će se potrebe za strujom nadoknaditi savremenim tehnologijama. Zbog globalne krize, investitori su oprezniji, pa se rizik prenosi na kupce povećanjem cena.
 
Prema najavama ministra infrastrukture i energetike Milutina Mrkonjića, do kraja 2012. godine biće usvojena i nova strategija razvoja energetike Srbije. Ovaj dokument odnosiće se na sve planove do 2030. godine. A do kraja ovog meseca, biće usvojen novi Zakon o racionalnoj upotrebi energije, koji će diktirati uvođenje energetskog menadžmenta i energetsku reviziju objekata.