Obeleženo 30 godina rada HE na Vrbasu

PinterestFacebookTwitterShare

Hidroelektrane na Vrbasu, koje zapošljavaju više od 140 radnika i imaju instalisanu snagu od 110 megavata, u ponedeljak su proslavile 30. rođendan. Tom prilikom predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su Hidroelektrane na Vrbasu omogućile Mrkonjić Gradu da se brže razvija.
 
– Ove hidroelektrane su posle poslednjeg rata omogućile obnovu opštine, koja je jedna od najboljih lokalnih zajednica u RS – rekao je Dodik, dodavši da je prioritet Srpske razvoj energetskih projekata. – Ostati stabilan u privrednom životu je cilj RS. A cilj je i da očuvamo ekonomiju RS i njen dosadašnji nivo i činimo sve da obezbedimo razvoj Srpske kroz energetske projekte.
 
On je naglasio da RS mora da ima brže procedure i sisteme koji bi podržali svaku investiciju.
 
– Danas je cilj sačuvati radna mesta i obezbediti nova – dodao je Dodik, i naglasio da Srpska ima institucionalnu snagu da se nosi sa svim izazovima.
 
Direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljko Kesić podsetio je da su „Hidroelektrane na Vrbasu“ počele sa radom 1981. godine.
 
– Godišnja proizvodnja hidroelektrana je milion kilovat-časova električne energije, a do sada smo ostvarili ukupne prihode od 450 miliona KM – rekao je Kesić.
 
On je napomenuo da Hidroelektrana Bočac uspešno posluje i da će tako biti u narednom periodu.
 
Direktor „Elektroprivrede RS“ Branislava Milekić istakla je da „Hidroelektrane na Vrbasu“ obezbeđuju pet odsto ukupne proizvodnje električne energije u RS.
 
– Ove hidroelektrane su najmanji proizvodni objekat u okviru „Elektroprivrede RS“, ali su veoma značajne. Veoma je značajna njihova proizvodnja u ukupnim dnevnim potrebama – rekla je Milekićeva.
 
Ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević istakao je da će resorno ministarstvo otkloniti sve formalne poteškoće kako bi se „Hidroelektrane na Vrbasu“ uspešno razvijale, a ministar finansija RS Zoran Tegeltija istakao je da će Vlada Srpske pomoći opštini Mrkonjić Grad i „Hidroelektranama na Vrbasu“, kao i razvoj budućih infrastrukturnih projekata.
 
Inače, predsednik Dodik je u ponedeljak ceo dan proveo u Mrkonjić Gradu. Podsetivši da je Mrkonjić Grad u proteklom ratu pretrpeo ogromna razaranja, predsednik Dodik je posle sastanka sa načelnikom opštine Divnom Aničić naglasio da su vidljiva velika ulaganja u ovu lokalnu zajednicu, koja su obezbedili opština uz pomoć Vlade RS. On je naglasio da zbog ekonomske krize postoji problem nezaposlenosti i u mrkonjićkoj opštini.
 
– Treba planirati nove poslovne zone. Celo društvo mora da vidi koji su to odgovori na ekonomsku krizu i da se obezbedi očuvanje radnih mesta, ali i podsticaji za otvaranje novih – rekao je Dodik.