Tedeski: Ne dozvoliti da se Hrvatskoj sruši kreditni rejting

PinterestFacebookTwitterShare

„Nema se vremena, situacija je alarmantna’, poručio je Emil Tedeski budućoj vladi ističući kako budžet treba doneti već u januaru. Ako se to ne učini, dodao je, treba poslati snažnu poruku međunarodnim finansijskim institucijama da nam ne sruše kreditni rejting.

 
„Imenovanje ministara nije jedino o čemu nova vlada treba voditi računa. Vrlo je važno kako će se postaviti upravljačka struktura u državnim kompanije. Očekujemo stručnjake, a ne ljude koji će na položaj doći po političkoj podobnosti“ izjavio je u Dnevniku 3 HTV-a predsednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeski ističući kako u Hrvatskoj postoji kriza upravljanja.

Ujedno je kazao kako nova vlada treba što pre doneti budžet, te istakao da ne treba čekati mart.

 
„Zoran Milanović je rekao da će se to dogoditi do kraja marta. Međutim, smatram kako se budžet treba doneti što ranije po mogućnosti i do kraja januara. Ako se to ne dogodi, treba poslati snažnu poruku međunarodnim finansijskim institucijama da nam ne sruše kreditni rejting koji se trenutačno nalazi na korak do ‘smeća'“, kazao je Tedeski ističući kako je situacija alarmantna, te da se nema vremena. Takođe je kazao kako treba ostati u kontaktu s MMF-om i najvećim kreditorima. Ali, ne kako bi prihvatili pomoć, nego kako bi dijalogom izbegli ono najgore – rušenje rejtinga koji će hrvatske obveznice proglasiti bezvrednima.

Tedeski ističe kako je Hrvatskoj potrebno odricanje, te da država i sindikati moraju biti spremni za promene. Dodao je kako treba štititi radnike koji rade, a ne stajati u odbranu neradnika.

„Dublju krizu možemo izbeći samo ako teret štednje snosimo svi zajedno“, zaključio je.