Grejanje u Zvorniku poskupelo za 17 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

U Zvorniku je za 17 odsto poskupelo grejanje, koje sada košta 3,87 KM po metru kvadratnom stambenog prostora, od čega će 0,87 KM biti subvencinisano iz opštinskog budžeta, i 7,90 KM po metru kvadratnom za poslovni prostor, potvrđeno je u preduzeću “Zvornik stan”.
 
Nova cena grejanja, na koju je saglasnost dala i lokalna skupština, primenjivaće se retroaktivno od 1. novembra.
 
Načelnik opština Zvornik Zoran Stevanović rekao je novinarima da je grejanje prilično skupo za građane, ali da za “Zvornik stan” ne postoji alternativni energent, osim zemnog gasa, koji je trenutno dostigao najveću cenu na svetskom tržištu.
 
Direktor “Zvornik stana” Miodrag Jevtić rekao je da je 2005. godine cena gasa iznosila 350 KM za hiljadu standardnih metara kubnih gasa, dok je ove godine dostigla 990 KM.
 
Podsetivši da je u prošloj sezoni grejanja potrošeno oko 2,4 miliona standardnih metara kubnih gasa, Jevtić je ocenio da u ovoj sezoni za istu količinu gasa “Zvornik stan” mora da izdvoji oko 400.000 KM više. On je dodao da je do 1. decembra “Zvornik stan” izmirio milion KM starih obaveza prema sarajevskom distributeru zemnog gasa “BH gasu”.
 
Grejanje u Zvorniku plaća se od 15. oktobra do 15. aprila, odnosno samo u toku sezone grejanja.