RTB Kolubara i US Stil uskoro primenjuju TEAMS sistem

PinterestFacebookTwitterShare

Rudarski basen Kolubara i US Stil Srbija od februara naredne godine postaće prve kompanije u Srbiji koje će primenjivati TEAMS sistem za izveštavanje i upravljanje životnom sredinom, saopštio je danas Centar za upravljanje životnom sredinom.

Projektu će se priključiti i kompanije Soja protein, Rudarsko topioničarski basen Bor, Železnice Srbije i Agroprodukt Šinković, rečeno je na skupu o sistemu za upravljanje životnom sredinom koji je održan u Beogradu.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Momčilo Živković pozvao je sve zainteresovane kompanije da se prijave za preostale besplatne TEAMS licence koje će im omogućiti da na efikasan i ekonomičan način vode brigu o zaštiti životne sredine.

Zamenik izvršnog direktora Regionalnog centra za životnu sredinu za centralnu i istočne Evropu Rade Laušević podsetio je da je Centar za upravljanje životnom sredinom nastao kao projekat Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, uz finansijsku pomoć Norveške. On je kazao da se projekat uspostavljanja Centra i primene TEAMS sistema sprovodi od kraja 2010. godine i da će trajati do maja 2013, a cilj mu je da doprinese smanjenju ekološkog zagadjenja u Srbiji.

Laušević je naveo da je vrednost projekta 3,4 miliona evra, a da je Srbija izdvojila više od 550.000 evra i dodao da Centar treba da medjusobno da poveže državne organe, javna preduzeća i kompanije, ali i njih sa institucijama Evropske unije.

Prema njegovim rečima, plan je da se nakon završetka projekta nadje način za samoodrživost Centra, kao i da se sve kompanije sa liste za integrisanu kontrolu i prevenciju zagadjenja uključe u ovaj sistem izveštavanja o životnoj sredini, a kasnije i celokupna industrija Srbije.

Državni sekretar Ministarstva životne sredine Srbije Ivica Radović istakao je da Centar treba da obezbedi bolje kapacitete za upravljanje životnom sredinom uz održavanja troškova proizvodnje i ekoloških investicija u industrijskim postrojenjima u ekonomski prihvatljivim granicama. Kako je dodao, državne institucije će uz pomoć centra imati praćenje ukupnih emisija i zagadjenja za jednu regiju ili celu zemlju kroz izradu ekoloških izveštaja, ali i podršku kod izveštavanja medjunarodnih orhanizacija.

Radović je kazao i da će nalazi Centra biti osnova za upravljanje CO2 kvotama, sertifikaciju eko standarda i poboljšanje ekološke efikasnosti.