Petina šefica vređa svoje zaposlene

PinterestFacebookTwitterShare

Žene su se decenijama borile za svoje mesto u muškom poslovnom svetu, a to je danas rezultiralo sve većim brojem šefica iz „noćne more“, pokazalo je istraživanje britanskog Udruženja za nošenje sa stresom. 

Stručnjaci tvrde da u poslednje vreme žene na visokim pozicijama zloupotrebljavaju svoju moć i maltretiraju zaposlene, prenosi Daily Mail. Iako je takvo ponašanje uvek češće povezivano sa muškim šefovima, studija British Association of Anger Management pokazuje da petina žena viče i vređa svoje zaposlene.

Oko deset odsto žena koje su šefice priznalo je da svaljuje krivicu na kolege ako nešto nije u redu. Skoro 90 odsto žena na vodećim pozicijama pod povećanim je stresom, a više od 60 odsto za loše rukovodstvo krivi nervozu. 

Glavni razlog za takvo ponašanje je stres. Žene koje maltretiraju zaposlene teže se nose sa stresom koji proizilazi iz obaveza i odgovornosti. Imaju manje razumijevanja i lakše planu pa se iskaljuju na kolegama.

„Žene na čelnim pozicijama susreću se s psihološkim problemima koji su do sada mučili samo muškarce. One za razliku od muškaraca obraćaju više pažnje na detalje, zbog čega se i više muče sa sitnicama. One mogu biti nagle i uputiti nepoštene kritike koje kolege tumače kao maltretiranje“, ističe direktor Udruženja Majk Fišer.