Uništeni dokazi o najtežoj ekološkoj katastrofi u SAD-u

PinterestFacebookTwitterShare

Naftni gigant British Petroleum je optužio kompaniju Halliburton za uništavanje dokaza testiranja cementa nakon eksplozije naftne platforme u Meksičkom zalivu prošle godine, u kojoj je poginulo 11 ljudi, javlja BBC.

Na saslušanju koje se održalo na sudu u Nju Orleansu, predstavnici British Petroleuma su rekli da je kompanija Halliburton, koja nudi usluge naftnim kompanijama, namerno uništila rezultate testova svojih cementnih proizvoda korištenih u izgradnji naftne platforme. Ali, zvaničnici kompanije Helliburton su odbacili ove optužbe.

Cement je bio ključni faktor koji je uzrokovao najveću naftnu mrlju u Americi. Eksplozija na naftnoj platformi Deepwater Horizon u aprilu je rezultirala curenjem 780 miliona litara sirove nafte u Meksički zaliv. British Petroleum i kompanija Halliburton vode pravnu bitku uoči suđenja zbog nastale štete, koje počinje početkom sledeće godine.

Putem svojih advokata bivši partneri traže maksimalnu prednost pred suđenje, rekao je BBC-jev dopisnik iz Vašingtona Stiv Kingston.

British Petroleum je svoje optužbe na sudu izneo u ponedeljak. Kompanija je navodno uništila podatke testiranja, kao i uzorke cementa korištene u testiranju. BP tvrdi i da kompanija Halliburton nije uspela kompjuterski proizvesti dokaze koji bi pokazali kako se cement ponašao.

BP je zatražio sankcije za kompaniju Halliburton tvrdeći da je cement bio nestabilan. Međutim, zvaničnici kompanije Halliburton su odbacili optužbe.

Halliburton je druga najveća kompanija koja nudi različite usluge naftnim kompanijama. Optužila je BP za prevaru u istrazi. Njeni zvaničnici su rekli da je BP u poslednjem trenutku zatražio promene u cementu.

Suđenjem će se otkriti ko je kriv za nesreću, kao i za količinu štete zbog naftne mrlje. Biće govora i o troškovima čišćenja i slično.