Poljoprivrednici će se žaliti na prekršajne prijave

PinterestFacebookTwitterShare

Učesnici u protestima poljoprivrednika, protiv kojih su podnete prekršajne prijave, nisu ometali bezbednost saobraćaja, i samim tim, predložićemo im da se žale na ove prijave, umesto da ih plaćaju, istakao je, posle sastanka sa poljoprivrednicima iz Bečeja, koji su prvi dobili ovakve prijave, Mirolsav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika, koja je organizovala proletošnji protest.
 
Prekršajne prijave su ratarima, učesnicima protesta, u kojima su, nezadovoljni odlukom o smanjenju subvencionisane površine zemljišta, traktorima blokirali puteve i institucije širom pokrajine, počele da stižu krajem prošle nedelje.
 
Protest poljoprivrednika, odnosno, protestna vožnja traktorima, čiji je glavni cilj bio Beograd, do kog nisu stigli, trajao je od 30. maja do 4. juna kao izraz nezadovoljstva novom agrarnom politikom, odnosno, smanjenjem površina za koje se dobija subvencija sa 100 na 30 hektara. Protest je okončan kada je dogovoreno da se seljacima isplati subvencija za 100 hektara, ali do 31. januara sledeće godine.
 
Lideri udruženja poljoprivrednika koja su učestvovala u protestu tvrde da je tada, takođe, dogovoreno da se ne podnose prekršajne i krivične prijave protiv učesnika protesta, ali u Ministastvu poljoprivrede demantuju da se o tome govorilo.
 
Jedna od prijava stigla je i na adresu Roberta Kiša, ratara iz Bečeja.
 
– Žaliću se na prijavu – kaže Kiš. – Nadam se da će se, dok žalba bude „obrađena“, naći neko rešenje, pošto su nam svima poznata obećanja naldležnih da neće biti gonjenja.
 
Njegov prezimenjak iz Asocijacije poljoprivrednika napominje kako su paori uspeli da saznaju da je Bečej bio prvi, ali i da se u mnogim opštinama takođe pripremaju prijave.