OMV se povlači iz Hrvatske i BiH?

PinterestFacebookTwitterShare

Austrijska naftna kompanija OMV je objavila kako razmišlja o potpunom  povlačenju posla iz Hrvatske i BiH, prenosi Index.hr.
.

„OMV-ova strategija je da smanji i pojednostavni svoj portfelj“, napisali su u saopštenju iz OMV-a i objasnili kako se žele povući iz poslova prerade i maloprodaje, a više se usmeriti na istraživanje i proizvodnju energije. Na maloprodaju će se usmeriti samo na tržištima s integriranim snabdevanjem.

O izlasku sa hrvatskog i BiH tržišta razmišljaju zato što su se njihove podružnice u ove dve države ne uklapaju u njihov lanac snabdevanja. OMV je u maloprodaji i komercijalnom poslovanju u Hrvatskoj od 1992. godine. Sa 62 benzinskih stanica drže 13 posto hrvatskog tržišta dok je u sedištu zaposleno 70 ljudi.

U BiH je OMV ušao 2001. godine te imaju 28 benzinskih pumpi i tržišni udeo od oko 8 posto. „Pregovori sa zainteresiranim kompanijama će početi u nekoliko meseci“, izvestili su iz OMV-a. Pretpostavljaju da će kupci nastaviti s radom kompanije u Hrvatskoj i BiH na istom nivou kao i pre.