Uskoro građevinska dozvola za javnu banku matičnih ćelija

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija je sve bliža izgradnji prve javne banke matičnih ćelija. Za sedam do deset dana očekuje se dobijanje građevinske dozvole za potpuno nov objekat od oko 600 metara kvadratnih, koji će biti sagrađen u dvorištu Instituta za majku i dete u Novom Beogradu, navodi  dr Dragana Vujić, načelnica Odeljenja za transplantaciju koštane srži u ovoj ustanovi.
 
Ukoliko budu obezbeđena finansijska sredstva i sve bude išlo po planu, naša zemlja će konačno krajem 2012. godine dobiti javnu i porodičnu banku matičnih ćelija.

Osim prikupljanja sredstava, izgradnju javne banke matičnih ćelija kočilo je i dobijanje lokacijske dozvole, ali načelnica Dragana Vujić kaže da je sada, uz pomoć i velikog angažovanja gradskih vlasti, dozvola konačno dobijena.
 
„Zamolili smo i Ministarstvo zdravlja da se uključi i projekat, i pomogne u raspisivanju tendera i odabiru izvođača radova, što je sledeći korak, jer je ovo projekat od izuzetnog nacionalnog značaja“, kaže dr Vujić.
 
Realizacija projekta izgradnje prve javne banke matičnih ćelija u Srbiji započeta je još 2008, a vrednost celokupnog projekta (arhitektonski, građevinski i tehnoški deo) je oko 1,3 miliona evra. U banci je planirano čuvanje oko 10.000 uzoraka, a novi objekat moraće da zadovolji sve propisane svetske standarde za banke matičnih ćelija.