Vetar uskoro drugi najvažniji izvor energije u Brazilu

PinterestFacebookTwitterShare

Prema novim energetskim planovima brazilske vlade, kapaciteti za proizvodnju električne energije iz vetra narašće na 11.5 GW u odnosu na trenutno instaliranih 1.5 GW.
 
Budući da je plan vrlo ambiciozno postavljen, lako bi se moglo dogoditi da energija dobijena od vetra premaši količinu dobijenu u termoelektranama. Vetar bi ovako postao drugi po veličini izvor električne energije u Brazilu, odmah nakon hidroelektrana.
 
Vlada Brazila je nedavno odlučila da odustane od izgradnje novih termoelektrana s obzirom na rastuće cene nafte i biodizela. Industrijski lideri stoga nestrpljivo očekuju prvu aukciju za dodelu prava za instalaciju minimum 6 GW novih kapaciteta vetroelektrana do 2015. Cene proizvodnje energije i konačne cene za potrošače takođe bi trebale da dožive postepeni pad zahvaljujući novim državnim donacijama.
 
Prema navodima direktora brazilskog udruženja za energiju vetra, Elbia Mela, cena izgradnje vetroelektrane u poslednjih je 7 godina pala za 70%, a vetroelektrane dobijaju sve pozitivniji imidž u poređenju sa hidroelektranama koje uništavaju ekosistem i domorodačko stanovništvo Amazona.
 
Brazilski sektor vetroenergije će skoro donijeti ekološki prihvatljivu energiju uz pristupačne cijene za krajnje potrošače. Uz nedavni pad cijena u solarnom sektoru, samo je pitanje vremena kada će slične šeme obuhvatiti i druge obnovljive izvore energije u brzorastućoj brazilskoj privredi.