Zrenjanin, Kovin i Vršac novi industrijski centri

PinterestFacebookTwitterShare

Tri banatska grada Zrenjanin, Kovin i Vršac postaće novi industrijski centri jugoistočne Evrope, a plan je da do 2014. godine više od 100 investitora uloži u ove gradove svoja sredstva i obezbedi dve do tri hiljade novih radnih mesta. Ovo predstavlja cilj projekta “Dodavanje vrednosti kroz povezivanje”, koji finansira EU u okviru programa Regionalnog društveno ekonomskog razvoja Dva (RSEDP II).
 
Industrijske zone Zrenjanin i Kovin, kao i već otvoreni Tehnološki park u Vršcu, svim zainteresovanim kompanijama pored dobrih lokacija, blizina EU, Koridoru 10 i Beogradu, nude i brojne druge beneficije za investitore.
 
Među beneficijama su to da kupljeno zemljište prelazi u trajno vlasništvo kupca, obezbeđena je kompletna infrastrukturalna podrška i priključci, a obezbeđene su i najniže cene poreza i taksi u regionu, dok je opština Zrenjanin otišla korak dalje i potpuno ukinula poreze budućim investitorima. Kao najveću prednost, predstavnici ove tri opštine ističu pomoć koju investitori dobijaju od nadležnih organa, kako bi se proces realizacije ulaganja završio u najkraćem mogućem roku.
 
Kao prednosti ulaganju u Srbiju ove opštine ističu, pored povoljnog strateškog položaja, najniže stope poreza na lična primanja od 12 odsto i niske stope poreza na dobit u iznosu od 10 odsto, najniža stopa PDV-a u regionu od 18 odsto za većinu proizvoda i 8 odsto za hranu, dnevne novine i usluge.
 
Svi investitori koji ulože više od 7,5 miliona evra i imaju do 100 zaposlenih oslobađaju se plaćanja poreza na period do deset godina.
 
Sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom i zemljama jugoistočne Evrope (CEFTA), kao i tržišnim olakšicama sa zemljama EU i SAD, Srbiji je omogućen lak pristup stranim tržištima.
 
Industrijska zona “jugoistok Ečka” u Zrenjaninu nalazi se na izlazu iz grada, pored magistralnog puta Zrenjanin -Beograd. Industrijska zona u Kovinu ima tri dijela, u prvom radi fabrika “Utva”, dok su druga dva predviđena za prehrambrenu industriju i privredno proizvodne komplekse.
 
Tehnološki park Vršac, koji je u potpunosti infrastrukturno opremljen, prostire se na površini do šest hektara i podijeljen je na četiri parcele, a parcele su do sada kupili četiri investitora “Fresenius Medical Care” iz Njemačke, “Lamp San prospero” iz Italije i kompanije “Roster” i “Esco Delight”iz Srbije.