Gradsko stambeno uvodi kamere u lift kućice

PinterestFacebookTwitterShare

JP „Gradsko stambeno“, koje održava oko 14.000 zgrada u Beogradu i nešto više od 6.000 liftova u njima, počeće na proleće iduće godine da uvodi video nadzor u lift kućice zgrada koje održava, najavio je danas direktor tog preduzeća Slobodan Miljković.


Tim povodom, Miljković je danas potpisao Pismo o namerama sa direktorom Direkcije za komercijalne poslove „Telekoma Srbije“ Vladimirom Lučićem.

Kamere u lift kućicama omogućiće pre svega bolju kontrolu servisera liftova, pa će se znati kada je lift servisiran, šta je urađeno i da li je pregled ispravnosti obavilo lice nadležno za taj posao.
 
– Na taj način sprečiće se prevare poput toga da servisna knjižica za lift u jednoj zgradi bude potpisana imenom čoveka koji je preminuo pre 10 godina –  rekao je on i dodao da tehničke preglede liftova obavlja ukupno 16 ovlašćenih servisera, koji imaju po nekoliko ekipa od po dva člana.

Video nadzor treba da spreči i učestale krađe delova lifta. Prošle godine lopovi su ukrali delove sa više od sto liftova, sa kojih su skidali bakar i prodavali ga, pa je došlo de nestašice delova zbog čega stanari višespratnica danima nisu mogli da koriste liftove.

Prema Miljkovićevim rečima planirano je da projekat uvođenja video nadzora u lift kućiće liftova bude završen tokom naredne dve godine.

– Realizacijom tog projekta biće stvoreni i preduslovi za audio – vizuelnu komunikaciju sa osobom zaglavljenom u liftu – dodao je Miljković i najavio da je u planu i da se stanarima stambenih zgrada pruži mogućnost da ugrade i video nadzor u drugim delovima zgrade, u hodnicima, na ulazu i na taj način povećaju bezbednost.

Uvođenje takvog video nadzora u zgradi stanari će dodatno plaćati, a cene će biti prihvatljive. 
 
Uvođenje video nadzora u lift kućice biće omogućeno uz pomoć kompanije „Telekom Srbija“ koje će obezbediti dobru internet vezu između liftova u zgradama i centra za nadzor u „Gradskom stambenom. Tender za javnu nabavku tek treba da bude raspisan, a očekuje se da će taj posao biti završen u martu naredne godine, nakon čega će početi ugradnja kamera.