U mleku u prahu proizvedenom u Japanu pronađen cezijum

PinterestFacebookTwitterShare

Japanski proizvođač mleka Meidji holdings saopštio je danas da je radioaktivni cezijum pronađen u mleku u prahu za decu koji proizvodi ta firma, što je izazvalo najnoviji talas panike zbog zagađene hrane skoro devet meseci nakon katastrofe u nuklearnoj centrali Fukušima.


Firma je objavila da je povukla 400.000 konzervi sa mlekom u prahu za decu koje se prodaje samo u Japanu. Deonice firme Meidji pale su na berzi za 10 odsto posle objavljivanja vesti.

Strahovanja za bezbednost hrane stalno potresaju Japance nakon 11. marta kada je u zemljotresu i cunamiju oštećena nuklearna centrala Fukušima iz koje se raširio radioaktivni oblak na sever i istok Japana.

Slučajevi veće radioaktivnosti u povrću, čaju, mleku, morskim proizvodima i vodi izazvali su uznemirenost stanovništva i pored uveravanja vlasti da izmerene količine nisu opasne.

Predstavnici firme Meidji su rekli da nisu sigurni kako je cezijum dospeo u mleko u prahu, ali sumnjaju da su radioaktivne čestice koje su emitovane iz oštećenih reaktora možda izvor zagađenja. Predstavnik kompanije rekao je Rojtersu da je topli vazduh koji se koristi u procesu sušenja možda sadržao cezijum.

Ispitivanja u Meidju su pokazala da je do 30,8 bekerela cezijuma pronađeno u kilogramu mleka u prahu. To je ispod dozvoljene granice ali će firma bez obzira na to dobrovoljno povući proizvod.

Dozvoljeni minimum koji je odredilo japansko ministarstvo zdravlja je 200 bekerela po kilogramu mleka u prahu.