Iznenadan interes za kukuruzom

PinterestFacebookTwitterShare

Mala potražnja za kukuruzom, zbog osetno usporenog, a od nedavno i gotovo obustavljenog kretanja barži Dunavom do crnomorskih luka, učinio je da je do sada iz Srbije izvezeno manje od polovine ugovorenih količina. 


Kukuruz se kod nas prodaje za samo 15,10 dinara po kilogramu što je najniža cena nakon ovogodišnje berbe i jedna je od najnižih u regionu. U Mađarskoj se prodaje za protivvrednost od 16,10, Francuskoj za 19,11, SAD 17, Rusiji 13,40 i Ukraini 13,23 dinara po kilogramu.

Niska cena na našem tržištu učinila je da naglo poraste interes za ovu vrstu robe.
Tako je tokom protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu „iznenada“ prodato 2.350 tona, odnosno više nego ukupno u protekla dva meseca. Kupci, verovatno računaju da će, posle najavljenih obilnijih kiša u slivu Dunava doći do povećanja vodostaja koji bi ponovo omogućio kretanje barži.

Neki računaju i na jačanje dolara u odnosu na evro, pa i na najave da u SAD kriza počinje da prolazi. Ali jasno je da smo dosta izgubili smanjenim izvozom zbog niskog vodostaja Dunava, pa je teško očekivati da će to uskoro biti nadoknađeno.
Posebno što predstoje božićni i novogodišnji praznici kada, po pravili, promet osetno opada.

-Cena pšenice u Srbiji se oporavlja, kaže Vukosav Saković, direktor Poslovne zajednice „Žita Srbije“. -Sada se prodaje za 18,50, a u Mađarskoj za protivvrednost od 17,50, Francuskoj 18,83, SAD 17,35, Rusiji 14,97 i Ukraini za
15,90 dinara po kilogramu. Ali cenovne promene su relativno male u odnosu na česte priče o obimu setve, usporenom nicanju, najezdi glodara i drugih nepovoljnih okolnosti.

U takvoj situaciji cena pšenice u Srbiji je među najvišima u regionu. U novembru smo izvezli samo 15.500 tona u zrnu i uobičajenih 13.180 tona brašna.
Smanjeni izvoz smiruje tržište hlebnim žitom. U narednom periodu se ne očekuju bitnije promene cena. Ako ih bude onda će se ograničiti u okviru jednog dinara po kilogramu.

Naš najveći kupac pšenice je Makedonija. Samo na to tržište plasirali smo 11.500 tona, odnosno preko 74 odsto ukupnog izvoza.

Deo je to nedavne odluke Makedonije da ukine zabranu uvoza pšenice. Tako će biti do Nove godine, zbog obaveza prema CRFTA sporazumu, a kasnije će biti omogućene i kupovine u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj gde su sada cene pšenice niže nego kod nas.