Otvoren novi pogon mlekare Megle u Kragujevcu

PinterestFacebookTwitterShare

Mlekara Megle (Meggle) Srbija otvorila je danas rekonstruisani pogon za preradu mleka i mlečnih poroizvoda u koji je uložila četiri miliona evra.


Pogon su otvorili ministar pooljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović i vlasnik kompanije Megle iz Nemačke Toni Megle.

Nakon devet meseci od potpisivanja ugovora o kupovini kragujevačke mlekare Megle je investirao dva miliona evra u tetrapak liniju za punjenje mleka i mlečnih proizvoda, kao i dva milioan evra u obnavljanje infrastrukture i rekonstrukciju proizvodnog pogona.

Kako je istakao predsednik Upravnog odbora Meglea u Srbiji Goran Tadić, ta investicija je omogućila proširenje postojećih kapaciteta mlekare i povećan je dnevni prijem i prerada sirovog mleka sa 60 na 170 tona.

On je najavio novi investicioni plan za 2012. kojim je predviđeno ulaganje od još dva miliona evra u povećanje kapaciteta za proizvodnju i poboljšanje kvaliteta proizvoda.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović je rekao da je dobro da u Srbiji investiraju kompanije kao što je Megle jer one povećavaju konkurenciju u mlekarskoj industriji.

„Što više ovakvih kompanija to je bolje za sve – mlekarsku industriju, potrošače, ali i celu ekonomiju zemlje“, istakao je Petrović.

Kompanije poput nemačke mlekare, kako je dodao, omogućavaju predvidivost u poljoprivrednoj proizvodnji, jer imaju ugovore sa poljoprivrednicima koje poštuju tako što plaćaju na vreme isporučeno mleko i ne zakidaju na kvalitetu.

Vlasnik Meglea Toni Megle je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo poroizvodnju mleka kao važnu i izdavaja pomoć za nju.

Kragujevačka mlekara Mladost, sadašnji Megle Srbija, je osnovana 1954, a privatizaovana je 2004. kad je to preduzeće kupila beogradska firma Silbo. Trenutno zapošljava 110 radnika.

Nemački Megle je bavi proizvodnjom i preradom mleka više od 120 godina i ima oko 40 preduzeća u kojima je zaposleno 2.500 radnika. Godišnji promet te kompanije je više od 700 miliona evra.