Najuspješnija vinarija Kastel

PinterestFacebookTwitterShare

Vinarija “Kastel” bila je najuspešnija u nekoliko kategorija na jubilarnim, desetim “Danima vina Banjaluka 2011″, čiji je organizator bio “Rotari klub”.

– Nastojimo da podržimo razvoj vinogradarstva i vinarstva na području banjalučke regije, jer za to, prema oceni relevantnih stručnjaka, postoje prirodni uslovi. Oseća se ogroman napredak posle ovih deset godina rada i to ne samo u smislu povećanja površina pod vinovom lozom nego i u pravljenju boljih i kvalitetnijih vina. Naše područje ima potencijala za razvoj i proizvodnju vina, a u to mogu da se uvere svi oni koji posete Banjaluku, te tako ojete radost naših vina – rekao je predsednik Organizacionog odbora manifestacije “Dani vina Banjaluka 2011″ i prvi čovek banjalučkog “Rotari kluba” Vojislav Trkulja.

Prema njegovim rečima, ova regija može se pohvaliti činjenicom da ima prva prava kvalitetna flaširana vina sa geografskim porijeklom.

– Kao najpoznatiji banjalučki vinski brendovi već su se izdvojile vinarije “Jungić”, koja ima respektabilan vinski podrum, “Đukić”, prnjavorski “Kastel”, te vinarija Katoličke biskupije “Bonaventura”- dodao je Trkulja.

Profesor beogradskog Poljoprivrednog fakulteta i predsednik komisije za ocenjivanje vina Slobodan Jović istakao je da je proizvodnja vina u banjalučkoj regiji na sve boljem nivou, a daljim radom još treba poraditi na kvalitetu vina.

– Ako želimo dobro vino, treba smanjiti prinose i tehnologiju prerade grožđa prilagoditi određenoj sorti i željenom tipu vina. Svaka godina je drugačija, jer vinova loza je majka vina, zemljište otac, a klima sudbina – rekao je Jović.