Osnovano udruženje vinara, vinogradara i ljubitelja vina u BiH

PinterestFacebookTwitterShare

U Sarajevu je, prošlog meseca, osnovano udruženje vinara, vinogradara i ljubitelja vina u Bosni i Hercegovini, a isto je registrovano kao nevladina, neprofitna organizacija kod nadležnih organa.
 
Iza osnivanja Udruženja stoji grupa entuzijasta i ljubitelja vina, koji ovim činom žele da ozvaniče svoj rad na promociji i posvećivanju pažnje razvoju vinarstva u Bosni i Hercegovini.
 
Ciljevi društva su raznoliki, a baziraju se na želji osnivača i članova da se vinogradarima, prozvođačima vina, kao i zastupnicima vina u Bosni i Hercegovini pruži pomoć u razvoju delatnosti.
 
Neki od ciljeva Udruženja su pružanje podršle vinogradarima i vinarima s ciljem obezbeđenja odgovarajućeg statusa i standarda u društvu; stvaranje ljubavi , kreativnosti i pažnje u razvoju vinarstva i vinogradarstva u BiH; širenje tržišta; istraživanje istorijske građe vinogradrstva i vinarstva regiona; prikupljanje i obrada podataka o proizvođačima grožđa i vina; edukacija o zdravstvenim beneficijama ispravne i umerene konzumacije vina, i mnogi drugi.
 
Udruženje već broj preko 100 članova, a u toku su aktivnosti i kampanja obaveštavanja najvećih bosansko – hercegovačkih prozvođača i zastupnika vina o planovima Udruženja.