Nemci prikupljaju ponude: Ko će graditi prvi Bauhaus objekat u BiH?

PinterestFacebookTwitterShare

Svetski poznati lanac građevinskog materijala i opreme za kuću Bauhaus 1. februara naredne godine počinje graditi prvi maloprodajni objekat u Bosni i Hercegovini, na zemljištu u opštini Novi Grad koje je nekada pripadalo sarajevskoj fabrici „Žica“.
 
Nemački investitori trenutno biraju izvođača radova za trgovački centar od 20 hiljada metara kvadratnih, kakve Bauhaus obično gradi u glavnim gradovima širom sveta. Ponudu je, kako saznajemo, dostavilo i nekoliko domaćih firmi koji bi mogle da odgovore na specifičan stil gradnje Bauhausovih prodajnih centara.
 
Investitor je pre godinu dana sklopio predugovor sa „Žicom“ o prodaji zemljišta ukupne površine 40.000 kvadratnih metara, i zadužio ovo preduzeće da sruše postrojenja koja se nalaze na ovom području, a već dugi niz godina nisu u funkciji.
 
Direktor Žice Hrusto Tupeković za eKapiju je potvrdio da su ispunili svoje obaveze pripreme zemljišta i dobijanja građevinske dozvole. On nije želeo da otkriva za koliko je prodata ova lokacija, objašnjavajući da je zahtev investitor bio da cena ostane poslovna tajna.
 
„U narednim danima trebamo da zaključimo ugovor o kupoprodaji zemljišta, nakon što smo ispunili sve naše obaveze prema investitoru. Očekujem da će vrlo brzo, već u ovom mesecu, biti izabran izvođač radova, kako bi izgradnja mogla početi 1. februara kako je to planirano. Što se nas tiče, novac koji dobijemo od Bauhausa nameravamo iskoristiti za finansijsku konsolidaciju preduzeća i u ulaganja u dalji razvoj“, kazao je Tupeković.
 
Kako je najavljeno, u gradnju prvog Bauhausovog centra u Bosni i Hercegovini biće uloženo 40 miliona KM, a posao u poznatom lancu opreme za radionice, kuću i vrt dobit će oko 200 ljudi. Ova investicija dobra je vest i za lokalne dobavljače koji će dobiti priliku da plasiraju svoje proizvode. Podsetimo, ovaj lanac osnovan je 1960. godine, a danas posluju u 15 zemalja sa više od 200 prodajnih objekata.