Novi Sad dobija most koji će povezati Kej i rečno ostrvo

PinterestFacebookTwitterShare

Gradonačelnik Igor Pavličić potvrdio je da će naredne godine biti izgrađen most koji će povezivati Kej i Ribarsko ostrvo, a deo Ribarca će biti preuređen u kamp, koji će raditi cele godine i koristiće ga posetioci „Egzita“.
 
Most će omogućiti da pešaci i biciklisti brže dođu do Ribarca, što bi trebalo da ovaj prostor učini atraktivnijim kako za Novosađane, tako i za turiste.
 
Član Gradskog veća zadužen za finansije, Živko Makarić, kaže da je izdvojeno oko 70 miliona dinara, koliko je procenjeno da će koštati izgradnja mosta.
 
– S obzirom na to da se u bliskoj budućnosti planira izgradnja „Egzitovog“ kampa na Ribarcu, mostić će doprineti da se tamo brže i lakše stigne – naveo je Makarić za Blic.
 
Iako ne postoji tačno određena lokacija, prvobitna ideja je da sa gradske strane most bude smešten između studentskih domova i kompleksa „Neimara“, a da na Ribarac izbije na mestu gde su planirani parkovi. Prema ranijim analizama urbanista, most između Ribarca i Keja bio bi dug između 200 i 250 metara, sa minimalnom širinom od pet metara. Preko ovakvog mosta ne bi bio dozvoljen prelazak motornih vozila, čak ni za potrebe hitne pomoći.
 
Urbanisti su kao mogućnost predvideli i da most bude rasklapajući kako bi mogao da propušta brodove.