Blagi rast cena nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Cene nafte blago su danas porasle, podržane ohrabrujućim podatkom o skoku nemačkih industrijskih porudžbina u oktobru, koji je donekle amortizovao strahovanja u vezi s rešavanjem dužničke krize u evrozoni, pri čemu ulagači strahuju da će mere štednje naškoditi naftnoj potražnji.
 
Barel sirove nafte poskupeo je na tržištu u Londonu 24 centa, na 110,15 dolara. Na američkom je tržištu njegova cena ostala gotovo nepromenjena, pa se barelom trgovalo po 101 dolar. Lideri EU-a sastaće se u petak na ključnom sastanku evrozone na kojem bi, kako se nadaju ulagači, trebalo biti dogovoreno uverljivo rešenje za dužničku krizu.
 
“Cena će biti viša ako ne postignu dogovor nego ako se ipak dogovore. No, za naftna tržišta dogovor podrazumeva niz mera štednje koje će uticati na potražnju”, izjavio je Thorbjoern Bak Jensen iz A/S Global Risk Managementa.
 
Agencija Standard & Poor’s upozorila je sinoć da bi mogla sniziti rejtinge čak 15 članica evrozone, uključujući Nemačku i Francusku, zavisno o ishodu ovonedeljnog samita Evropske unije. Protivtežu tom upozorenju činio je neočekivani skok nemačkih industrijskih porudžbina u oktobru, po najvišoj stopi od marta 2010. Nakon objave tog izveštaja dolar je oslabio prema evru, što podupire cene nafte jer jača kupovnu moć imaoca ostalih valuta a time i potražnju za naftom.
 
U međuvremenu su diplomatski izvori i oni bliski naftnoj industriji za Reuters izjavili da su šanse za uvođenje sankcija na iranski izvoz nafte u Evropu sve manje zbog sve izraženije skepse u pogledu njihove efikasnosti. Zemlje su sve sklonije stajalištu da bi sankcije više naškodile njihovim interesima nego što bi smanjile iranske prihode od nafte.
 
U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvestila da je cena barela referentne korpe njene nafte juče iznosila 110,35 dolara, što znači da je porasla 69 centi u odnosu na prethodni dan.