Evropljani izvlače svoju štednju u evrima

PinterestFacebookTwitterShare

Veliki broj Evropljana iz banaka izvlači svoju štednju u evrima i seli je u “sigurne luke” zbog straha od propasti zajedničke evropske valute.
 

Neimenovani privatni bankar zadužen za klijente “teže” od pet miliona evra iz jedne globalne banke rekao je da se vidi trend odlaska klijenata iz evra. Ričard Kukson, bankar zadužen za investicije u Citigroupu, takođe je potvrdio da klijenti “odlaze iz evra”.

U Velikoj Britaniji, koja je zadržala svoju funtu, zabeležena je povećana potražnja za nekretninama i to od strane onih koji su povukli svoje evre.  Portparol Dexia banke u Belgiji Tijer Martin rekao je da su i po broju transakcija, a i po iznosu novca primećuju povećanje štednje u norveškoj kruni. I mnogi Portugalci otvaraju štedne račune u drugim valutama, ne u evrima.

“Beležimo bitno veće otvaranje računa u stranim valutama, posebno u dolarima, švedskim krunama, norveškim krunama i švajcarskim francima”, rekao je predstavnik kompanije za internet trgovinu GoBiling, dodajući da je taj fenomen vidljiv posljednja dva meseca.

Dnevnik piše i da je povećani broj bankovnih računa otvoren u inostranstvu.

Prošle sedmice je i cena zlata narasla za gotovo četiri odsto, što je najveće povećanje u više od mesec dana. Dejvid Vu iz Bank of America je u petak savetovao investitorima da kupuju zlato pre nego evro zbog straha da će ta valuta izgubiti dobar deo svoje vrednosti.  “Evropska centralna banka će kupovati više vladinih dugova i ‘pumpati više evra na tržište’, pa kupujte zlato umesto evra”, rekao je on.